Уряд придумав план на триста мільйонів

Середа, 8 квітня 2009, 20:53

Держава планує отримати цього року близько 300 мільйонів гривень дивідендів.

Цю суму повинні перерахувати до Держбюджету всі державні акціонерні компанії за підсумками діяльності в 2008 році, повідомляє газета "Дело" з посиланням на свої джерела.

Найвищі нормативи відрахувань прибутку на виплату дивідендів Кабмін встановив для компаній, підвідомчих Мінвуглепрому.

Державним шахтам необхідно віддати в бюджет 40% від свого чистого прибутку. Підприємствам, підконтрольним міністерствам промислової та аграрної політики, також доведеться направити в держскарбницю 30-40% прибутку.

Реклама:

При цьому керівникам Мінтрансзв'язку та Мінпаливенерго вдалося домогтися для своїх компаній суттєвих преференцій. Планка відрахувань для них встановлена на рівні 15%.

Як вдалося з'ясувати журналістам видання, спочатку планувалося, що підприємства Мінпаливенерго заплатять у бюджет 40% від свого прибутку (близько 57,6 мільйона гривень). Однак керівництво відомства розкритикувало вимоги уряду.

"Сьогодні всі ціни і тарифи для держпідприємств регулює Нацкомісія з регулювання електроенергетики, а минулого року весь прибуток пішов на інвестпроекти і ліквідацію стихії в кількох областях. З чого ж ви хочете, щоб ми платили дивіденди?" - питає глава Мінпаливенерго Юрій Продан.

Виходячи з цих аргументів, Кабмін пішов назустріч і зобов'язав підприємства Мінпаливенерго заплатити в скарбницю в 2009 році лише 21,6 мільйона.

Ще однією причиною, з якої державні енергокомпанії відмовляються перераховувати дивіденди у бюджет, є їх значні кредитні борги.

Їх загальна сума за минулий рік зросла більш ніж удвічі - на 1,4 мільярда гривень.

Міністр транспорту та зв'язку Йосип Вінський взяв приклад зі свого колеги і вибив собі такі ж нормативи з виплати дивідендів - 15% для підприємств транспорту та зв'язку.

Заступник міністра транспорту Катерина Фоменко в пояснювальній записці до Мінфіну та ФДМ пояснює такі вимоги тим, що гроші підприємствам потрібні для оновлення основних фондів.

"Значне відволікання грошових коштів зменшує можливості господарських підприємств залучати фінансові ресурси на розвиток та оновлення основних фондів", - ідеться в записці.

Таким чином, як і в минулому році, слід очікувати значного недоотримання коштів до держбюджету за передбаченим нормативам.

Однак в.о. голови Фонду держмайна Дмитро Парфененко запевняє, що плани отримати до бюджету в загальній сумі близько 297,8 мільйона гривень можна виконати тільки за рахунок двох основних підприємств - Одеського припортового заводу і "Турбоатома".

Перший, відповідно до планів Кабміну, виплатить до бюджету 277 мільйонів гривень чистого прибутку, а другий - 38 мільйонів.

"Фактично саме за рахунок цих підприємств ми і виконаємо норму за дивідендами за рік", - упевнений Парфененко.

Окремим рядком у постанові Кабміну також пройшли компанії "Укрбуд" і держмонополіст у сфері зв'язку "Укртелеком".

Вони, згідно з рішенням Кабміну, повинні перерахувати державі 30% від свого чистого прибутку.

"Однак "Укртелеком" не віддасть дивіденди, передбачені нормативами, адже він планово є збитковим", - констатує Парфененко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!