НБУ дозволив вкладникам забирати гроші "згідно договорів"

Середа, 8 квітня 2009, 19:18

Національний банк України (НБУ) підтримав пропозицію Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг про внесення змін до Цивільного кодексу щодо повернення банківських вкладів.

Про це заявив голова Держфінпослуг Віктор Суслов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Укараіна".

За його словами, згідно запропонованих змін, банк зобов'язаний видати вклад або його частину у розмірі відповідно до заявлених вимог на умовах повернення, встановлених договором.

Тобто ліквідується норма, що дає вкладникові право розривати договір в односторонньому порядку і надається право таких дій, якщо це передбачено умовою договору.

Реклама:

"Це дуже важливо. Адже ми не обмежуємо права вкладників. Якщо ця норма пройде, то і у вкладника та у банку буде право укласти депозитний договір, який передбачає можливість його розірвання", - наголосив Суслов.

При цьому він зазначив, що тоді відсотки за таким договором будуть нижчими, наближаючись до проценту за поточним вкладом.

А якщо обидві сторони домовилися про неможливість одностороннього розірвання договору, то за це банк платить більше, підвищуючи процентну ставку за депозитом.

"Ось така маленька норма створює нову ситуацію в банківському секторі", - зазначив голова Держфінпослуг.

Суслов вважає, що введення цієї норми зробить можливим чітко планувати використання пасивів і активів банків.

Він також повідомив, що розроблений Держфінпослуг проект Закону "Про внесення змін до Цивільного кодексу України" переданий на узгодження до Кабінету міністрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: