Українці віддають перевагу зарплатам "у конверті"

Середа, 8 квітня 2009, 17:22

Зарплата "у конвертах" призводить до поширення бідності у країнах із перехідною економікою та таких, що розвиваються.

Такий висновок міститься у доповіді Організації економічної співпраці та розвитку (ОЕСР), повідомляє Deutsche Welle.

За даними ОЕСР, у державах з перехідною економікою неформально працевлаштовані 60 відсотків працівників.

Відповідно до доповіді, високий відсоток працівників, які отримують зарплату "у конвертах", означає, що бюджет недоотримає гроші з податків.

Реклама:

А це, в свою чергу, не дозволяє забезпечити належний соціальний захист, зокрема, охорону здоров'я та допомогу у випадку безробіття.

Також працівники, які не отримують "білу" зарплату, змушені виконувати будь-яку роботу, часто нижчу за отриману кваліфікацію.

Вони також перебувають у зоні підвищеного ризику через відсутність розвинених механізмів соціального захисту.

Проте, йдеться у доповіді ОЕСР, останніми роками випадків виплати зарплат "у конвертах" не стало менше, попри очікування, пов'язані з економічним зростанням.

Приміром, в Україні спостерігається позитивне ставлення до тіньової схеми виплати - вона одразу асоціюється із збільшенням доходів.

Разом з тим, мешканці держав колишнього СРСР не надто охоче відкривають власну справу. Українці набагато частіше надають перевагу праці на когось, отримуючи зарплату "у конверті", аніж праці на себе.

Дані з України, Грузії та Албанії показують, що подібні тенденції не залежать від рівня кваліфікації та освіти працівників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: