"Оболонь" загрузла в боргах

Вівторок, 7 квітня 2009, 12:27

Кредитні зобов'язання компанії "Оболонь" менш ніж за півтора року виросли удвічі і перевищили 1 млрд. гривень.

Необхідність обслуговувати такі значні позики позбавляє найбільшого українського виробника пивобезалкогольних напоїв можливості спрямовувати обігові кошти на закупівлю сировини і розвиток виробництва, повідомляє газета "Дело".

Перше півріччя 2009 року стане для "Оболоні" моментом істини - виторг падає, а боргове навантаження зростає.

Але якщо компанія переживе ці важкі часи, то в подальшому її роль як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку тільки збільшиться.

Реклама:

Допомогти утриматися виробникові напоїв на плаву має його велика ринкова частка і беззаперечне лідерство у перспективному в часи кризи дешевому ціновому сегменті пива.

Якщо ж реструктуризувати кредити не вдасться, на компанію чекає дефолт.

Восени минулого року "Оболоні" довелося повернути банкам 52 млн. гривень кредиту, і у компанії не залишилося грошей для розрахунку з постачальником сировини холдингом "Укрзернопром Агро". Сума заборгованості пивної компанії склала 1,6 млн. гривень.

"Ми не змогли взяти кредит для покупки ячменю. Крім того, наприкінці 2008 року запускалася друга черга заводу в Хмельницькій області. У зв'язку з цим компанія вирішила завершити будівництво заводу і відстрочити оплату за поставлений ячмінь", - пояснив начальник відділу зі зв'язків з громадськістю "Оболоні" Максим Кушнір.

Сьогодні пивний концерн веде переговори про реструктуризацію своїх виплат за банківськими кредитами.

При цьому в самій компанії хід переговорного процесу не коментують, називаючи будь-яку інформацію про позики "Оболоні" комерційною таємницею.

Порятунок концерну - у його ринковій частці, вважають експерти.

У грошовому вираженні вона, за даними ІГ "Сократ", становить 29,6%, а в обсягах виробництва - 30,2%.

При цьому в період кризи більш важлива частка компанії, виражена саме в обсягах, оскільки скорочення реальних доходів населення нівелює прибутковість преміум-сегмента.

Підставити плече "Оболоні" можуть і її сильні експортні позиції.

Компанія - найбільший вітчизняний експортер пива, що дозволяє їй без проблем обслуговувати борг в іноземній валюті.

Крім того, девальвуюча гривня зміцнює позиції українського пива в країнах-імпортерах і дозволяє компанії-експортеру збільшувати прибуток.

В ІГ "Сократ" вважають, що дефолт "Оболоні" малоймовірний. Експерти виходять не тільки з ринкових, але й з фінансових показників компанії.

Зокрема такі мультиплікатори, як D/E і D/EBITDA за 9 місяців 2008 року знаходяться в межах норми - 1,05 і 3,57 відповідно.

Грошові кошти за станом на 1 жовтня 2008 року збільшилися на 1,9%, а співвідношення іноземної валюти склало всього 38%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!