Україні прогнозують зростання ВВП

Понеділок, 6 квітня 2009, 16:38

Усереднений прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2010 році склав 1,7%.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" з посиланням на повідомлення прес-служби Міністерства економіки.

Згідно повідомлення, такий прогноз був складений під час семінару з макроекономічного прогнозування за участю фахівці міністерств, відомств, інших державних установ та організацій, недержавних дослідницьких організацій, а також міжнародних фінансових організацій, що відбувся 2 квітня.

"Про значному розходженні думок учасників семінару щодо розвитку української економіки в 2010 році свідчить варіація значень зміни реального ВВП: від "мінус" 3% до "плюс" 7,5%. Однак більшість експертів прогнозує відновлення економічного зростання. Згідно консенсус-прогнозів, у 2010 році відбудеться зростання реального ВВП на рівні 1,7%", - зазначається в повідомленні.

Реклама:

Свої прогнози надали, зокрема, експерти Мінекономіки та Мінфіну України, Інституту економіки і прогнозування НАН, Міжнародного центру перспективних досліджень, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, представництва Міжнародного валютного фонду в Україні, інвестиційних компаній "Аструм" і Dragon-Capital.

За оцінками експертів, зростання економіки України в 2010 році буде пов'язано з очікуваним розширенням попиту на українську продукцію на зовнішніх ринках, зростанням цін на металургійну та хімічну продукцію на міжнародному ринку та відновленням нормального функціонування банківської системи країни.

Відповідно до повідомлення, усереднений прогноз зростання імпорту в 2010 році склав 10,7%, а експорту - 11,6%.

Усереднений прогноз міжнародних резервів Національного банку України (НБУ) склав 25,3 млрд. доларів.

За даними Мінекономіки, більшість учасників консенсус прогнозу очікує уповільнення динаміки цін: усереднене значення прогнозу інфляції в наступному році склало 13,2% (варіація від 8% до 27,9%), а зростання цін виробників - 15,1% (від 6, 2% до 26,4%).

При цьому аналітики допускають у 2010 році розвиток як девальваційних, так і ревальваційних тенденцій: на кінець року варіація показника обмінного курсу складає від 5,2 гривень за долар до 14 гривень за долар (усереднене значення 9,43 гривень за долар).

Усереднений прогноз дефіциту рахунку поточних операцій склав 219 млн. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: