Україна не використовує свій потенціал у вітровій енергетиці

Неділя, 26 квітня 2009, 13:12

Україна посідає останнє місце з використання вітрової енергії в Європі.

Про це в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня" сказав голова Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) Сергій Єрмілов.

За його словами, на виробництво вітряків витрачено кілька сотень мільйонів гривень, однак сьогодні жодного нормального вітряка потужністю хоча б 1000 кВт в Україні немає.

"Немає ні купленого (а коштує він близько 1 млн. доларів), ні виробленого у нас. Замість цього виробляють абсолютно непотрібні вітряні агрегати, які через нетривалий час ламаються і ніякого ефекту не дають", - пояснив Єрмілов.

Реклама:

У той же час, за словами експерта, наземний потенціал вітрової енергетики дорівнює майже двом атомним блокам.

Він переконаний, що в Україні необхідно побудувати вітрову електростанцію і почати виробництво високоефективних вітряних агрегатів на основі передових технологій.

"Ті ж японці готові передати нам такі технології. І не тільки японці, а також данці, іспанці. Як тільки ми заговорили про нереалізованих підходах, багато зголосилися нам допомогти. На щастя, вже ухвалено закон про "зелений" тариф, який теж буде стимулювати впровадження сучасних технологій у виробництво електроенергії", - відзначив Єрмілов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: