Металурги сподіваються, що їх врятує закон

П'ятниця, 24 квітня 2009, 10:16

Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Верховної Ради готує законопроект про оптимізацію оподаткування і тарифів для компаній гірничо-металургійного комплексу.

За інформацією видання "Дело", депутати спробують узаконити меморандум про взаєморозуміння, який раніше підписав уряд із власниками меткомбінатів і ГЗК.

Оскільки ці домовленості фактично не виконуються, металурги хочуть за допомогою закону вирішити проблеми з поверненням ПДВ і домогтися зниження транспортних тарифів.

У свою чергу Кабмін розраховує внести до закону норму, що зобов'язує металургів знизити ціни для внутрішнього ринку.

Реклама:

"Ми розраховуємо, що вже у травні проект буде розглянуто Верховною Радою", - сказала глава парламентського комітету Наталія Королевська.

Як стверджують автори законопроекту, закон повинен вирішити проблеми галузі, пов'язані з поверненням ПДВ і зниженням транспортних тарифів.

"Сьогодні борг по ПДВ становить близько 2,8 мільярда гривень. Крім того, пропонується встановити ціни на газ і електроенергію на рівні минулого року, врегулювати питання оренди земельних ділянок та плати за розробку корисних копалин. А також вирішити проблему відрахувань меткомбінатів в місцеві бюджети на поліпшення екології", - пояснює заступник голови ЦК профспілки металургів Олександр Рябко.

За його словами, даним проектом закону 70% таких відрахувань пропонується залишити в бюджеті самих підприємств.

Також автори документу хочуть зменшити відрахування, які сплачують металурги за видобуток природних копалин, і зменшити мита на імпорт обладнання для метзаводів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: