Путін зрозумів, що "Південний потік" у Болгарії не схвалять

Четвер, 23 квітня 2009, 12:42

Прем'єр Росії Володимир Путін не поїде до Болгарії на енергетичний самміт цього тижня, таким чином стає зрозуміло, що проект газопроводу "Південний потік" у Європу, який підтримує Москва, не буде схвалений у Софії, повідомили чиновники у вівторок.

Путін в останній момент відмовився від міжнародної зустрічі, яка запланована на п'ятницю-суботу.

Президент Болгарії Георгій Пирванов підтвердив у четвер існування розбіжностей між його країною і Росією щодо газопроводу "Південний потік".

Згідно з болгарськими ЗМІ, Росія брала участь би в цьому форумі тільки якщо Болгарія дозволила б "Газпрому" використовувати газову інфраструктуру країни для потреб Південного потоку.

Реклама:

Росія може підписати міжурядову угоду по проекту "Південний потік" наступного тижня, однак це буде залежати від того, чи будуть усунуті розбіжності між країнами-учасниками, сказав помічник міністра економіки й енергетики Болгарії Петар Дімітров.

Представник Путина Дмитро Пєсков сказав, що зміна планів російського прем'єра не означає проблеми в переговорах Москви з Болгарією й іншими транзитними країнами по проекту "Південний потік".

"Робота проходить у дуже конструктивній атмосфері. Рано або пізно ми очікуємо угоди... Це дуже складний проект. Це не секрет", - сказав Пєсков.

За його словами, з огляду на запланований візит прем'єра Болгарії Станішева в Москву 28 квітня, Путіну немє сенсу їхати до нього в Софію лише на кілька днів раніше.

Путін не єдиний відмовився від поїздки в Софію на самміт. Прем'єр Туреччини Таїп Ердоган також не збирається брати в ньому участь, повідомили чиновники. Однак Анкара поки не підтвердила плани Ердогана.

Представники США і Євросоюзу критикують "Південний потік", проект Газпрому вартістю 10 мільярдів євро ($12,9 мільярда), побоюючись, що він підвищить залежність Європи від російського газу. Євросоюз підтримує альтернативний проект "Набукко", що дозволить одержувати газ Каспійського регіону.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: