В АУБ виступають проти нового порядку розрахунку валютних лімітів

Вівторок, 21 квітня 2009, 15:54 -

Президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко вважає недоречним внесення змін до порядку розрахунку лімітів відкритої валютної позиції.

Про це ідеться в його листі до голови Національного банку України (НБУ) Володимира Стельмаха, повідомляє прес-служба АУБ.

Як наголошується у листі президента АУБ до голови НБУ, відповідно до Методичних рекомендацій встановлення НБУ лімітів відкритої валютної позиції із розрахунку лімітів виключені сформовані банками резерви за активними операціями та позабалансові зобов'язання/вимоги в іноземній валюті.

Проведений банками аналіз показав, що такий розрахунок відкритої валютної позиції є некоректним, наголошує Сугоняко.

Реклама:

З одного боку, він штучно збільшує довгу валютну позицію банку, з іншого боку - виключення резервів із розрахунку лімітів веде до свідомого нехтування кредитним ризиком та фактичного приховування потенційної відкритої короткої валютної позиції.

Адже наявність сформованих резервів свідчить про високу вірогідність непогашення частини активу, і, як наслідок, недостатність коштів у банку для закриття відповідного зобов'язання в іноземній валюті.

За словами Сугоняка, неврахування до розрахунку лімітів позабалансових рахунків унеможливлює проведення банками валютних операцій типу СВОП і тим самим робить неможливим підтримання ліквідності за видами валют.

Сугоняко зазначає, що можна припустити, що, приймаючи Постанову № 109, НБУ ставив за мету створити додаткову пропозицію іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку з метою стабілізації та укріплення курсу національної валюти.

Проте дієвість такого механізму викликає сумнів, адже банківська система охоплена кризою ліквідності, ресурсні позиції банків у іноземній валюті обмежені, вони просто не мають достатніх вільних залишків у іноземній валюті, за рахунок яких може бути врегульована відкрита довга позиція шляхом продажу валюти на МВРУ.

Президент АУБ звернувся до голови НБУ з проханням врахувати подані зауваження та внести зміни до Методичних рекомендацій встановлення НБУ лімітів відкритої валютної позиції щодо врахування до розрахунку лімітів відкритої валютної позиції сформованих резервів за активними операціями банків та позабалансових зобов'язань/вимог у іноземній валюті, а також уточнення дати визначення регулятивного капіталу, який приймається до розрахунку лімітів.

Також АУБ звернулась до НБУ з пропозицією провести робочу нараду за участю представників НБУ, АУБ та комерційних банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: