НБУ заборонив валютні операції на міжбанку на умовах "спот"

Вівторок, 14 квітня 2009, 17:17

Національний банк (НБУ) тимчасово, на період до 1 січня 2010 року, заборонив здійснювати суб'єктам міжбанківського валютного ринку України валютні операції з купівлі-продажу іноземної валюти за гривні на умовах "спот".

Відповідна норма закріплена постановою НБУ від 28 лютого 2009 року, що зареєстровано в Міністерстві юстиції 8 квітня і вступає в чинність через 10 днів після реєстрації, повідомляє агентство "Інтерфакс-Укоаїна". 

На цей же період цим документом Нацбанк заборонив резидентам, у тому числі уповноваженим банкам, валютні операції з купівлі-продажу інвалюти або банківських металів на умовах "форвард".

Згідно з нормативним актом НБУ, валютні операції на умовах "спот" передбачають виконання зобов'язань (постачання валюти) на другий робочий день після дня укладення договору, а валютні операції на умовах "форвард" - пізніше, ніж на другий робочий день після дня укладення договору.

Постанова також містить цілий ряд жорстких правил щодо проведення операцій на валютному ринку.

Зокрема, в положення про порядок і умови торгівлі іноземної валюти внесена норма про заборону купівлі та обміну інвалюти з метою формування резервів під заборгованість в інвалюті для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями.

"Покупка, обмін інвалюти з метою формування резервів під заборгованість в інвалюті для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями забороняється. Купівля інвалюти з метою здійснення валютної операції на підставі індивідуальної ліцензії Нацбанку забороняється. Резидент виконує такі зобов'язання за рахунок власних (не куплених, не залучених в формі кредиту) коштів в інвалюті", - говориться в документі.

"Як показує практика, різке посилення регулювання завжди провокує курсові коливання", - сказав про зміни голова казначейства одного з українських банків.

Раніше Нацбанк неодноразово заявляв про намір посилити валютне регулювання для мінімізації можливостей спекулятивних операцій на валютному ринку і стабілізації курсу гривні.

Зміни до положення про порядок і умови торгівлі інвалютою також передбачають, що банки можуть купувати валюту за гривні в межах встановлених лімітів валютної позиції за умови настання терміну виконання зобов'язань у цій валюті.

У той же час НБУ нормативно закріпив надання банкам інформації в щоденному режимі (після завершення функціонування системи підтвердження угод) про обсяги купівлі та продажу інвалюти за гривні, а також про середньозважені курси гривні, які склалися за підсумками торгів на міжбанку.

Нацбанк також вніс зміни до порядку видачі індивідуальних ліцензій на переказ валюти за кордон.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!