Електротарифам дали відбій

Вівторок, 14 квітня 2009, 08:52

У вівторок вступає в силу постанова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), яка скасовує її попереднє постанову "Про зміну тарифів на електричну енергію, що відпускаються населенню і населеним пунктам, та затвердження змін до Порядку застосування тарифів на електроенергію, що відпускаються населенню і населеним пунктам".

Попрередня постанова передбачала підвищення з 1 квітня тарифів на електроенергію для населення за умови споживання більше 400 кВт/год на місяць, нагадує агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Спочатку НКРЕ встановила, що з 1 квітня 2009 року тариф на електроенергію для населення, що споживає щомісяця менше 400 кВт / ч, залишиться на колишньому рівні - 24,36 коп. (з ПДВ) за 1 кВт/год, але для населення, що споживає щомісяця понад 400 кВт/год, тариф підвищувався до 76,26 коп. (з ПДВ).

Для населення, що проживає в сільській місцевості, за умови споживання електроенергії в обсязі до 400 кВт/год, тариф залишався на рівні 22,5 коп., а більше 400 кВт/год - підвищувався до 76,26 коп. за 1 кВт/год.

Реклама:

З 2006 року діяв єдиний тариф для зазначених категорій споживачів - 24,36 коп. (з ПДВ).

Таким чином, з 1 квітня фактично передбачалося підвищення в 3 рази тарифу для тих, хто споживає понад 400 кВт/год електроенергії на місяць.

Переглядаючи тарифи у бік підвищення, НКРЕ відштовхувалася від своїх даних, згідно з якими в Україні на сьогодні близько 3% від загальної кількості побутових споживачів електроенергії щомісяця споживають понад 400 кВт/год.

Щорічно вони споживають 16% або 4,6 млрд. кВт/год від загального обсягу споживання електроенергії населенням.

Разом з тим, 2 квітня на нараді НКРЕ та прем'єр-міністра Юлії Тимошенко була досягнута домовленість про скасування підвищення плати за електроенергію для сімей, які використовують понад 400 кВт/год на місяць.

Прем'єр прокоментувала, що немає логіки у підвищенні тарифів під час економічної кризи, та й стратегія уряду щодо використання електроенергії зовсім інша: опалення та нагрівання води проводити за рахунок електричної енергії, а не за рахунок природного газу.

Отже, тариф для населення залишається 24,36 коп. (з ПДВ) за 1 кВт/год, незалежно від обсягів споживання. Для населення в сільській місцевості - 22,5 коп. за 1 кВт/год.

Для населення, яке проживає в будинках, обладнаних кухонною електроплитою, установками для електрообігріву (у тому числі у сільській місцевості) - 18,72 коп. за 1 кВт/год.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: