Податківців підвів механізм

Четвер, 26 березня 2009, 12:01

Затверджена урядом схема ліквідації боргів із заробітної плати за рахунок цільового відшкодування ПДВ себе не виправдала.

Як пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на свої джерела, з 506 компаній із загальним обсягом боргів по зарплаті в 422 млн. гривень відшкодування ПДВ на суму 2,9 млн. гривень отримають всього п'ять.

Такий низький результат означає неефективність механізму адміністративного способу ліквідації боргу, кажуть експерти.

Заступник голови Державної податкової адміністрації (ДПА) Сергій Лекарь у середу повідомив журналістам, що вже на цьому тижні податківці почнуть відшкодовувати ПДВ підприємствам, що мають заборгованість і по зарплаті, і по поверненню ПДВ.

Реклама:

Кабінет міністрів схвалив ідею відшкодування ПДВ в першу чергу тим компаніям, які мають борги із зарплат, ще два тижні тому.

За словами Лєкаря, ДПА отримала список таких компаній і до кінця березня поверне їм 3 млн. гривень.

За інформацією джерела газети в ДПА, у березні ПДВ повернуть всього п'яти підприємствам в Одеській (борг по зарплаті - 1,1 млн. гривень), Луганській (1,5 млн. гривень), Львівської (0,2 млн. гривень) областях і Києві (0,2 млн. гривень).

Назвати їх у ДПА відмовилися, відзначивши, що ПДВ отримають великі підприємства промислового та транспортного секторів.

Джерело пояснює, що адміністрація скоротила список до п'яти компаній, оскільки саме у них є не лише борги по зарплаті, але й заборгованість з повернення ПДВ.

Експерти впевнені, що схема прямого бартеру - ПДВ в обмін на виплату зарплати - себе не виправдала.

Аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Владислав Комаров вважає, що спочатку держава не мала права брати на себе обов'язок вирішувати за бізнес, як йому розпоряджатися своїми оборотними коштами.

А директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин незадоволений тим, що виконання рішення Кабміну перейшло в закритий режим.

"Незрозуміло, яким підприємствам пішли гроші. При цьому борги ростуть у економічно активних компаній, і важко уявити, що у них все добре з відшкодуванням ПДВ", - говорить він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: