Україна задоволена, що Зміїний визнали островом

Вівторок, 3 лютого 2009, 14:32
 

Україна задоволена рішенням Міжнародного суду ООН у справі про делімітацію континентального шельфу та виключної економічної зони між Україною та Румунією в Чорному морі.

Про це заявив у вівторок журналістам у Гаазі заступник міністра закордонних справ України Олександр Купчишин.

"Дуже важливо, що в українсько-румунських стосунках знято останню проблемну ситуацію", - сказав він.

"Лінія є компромісною, а рішення суду є обов'язковим для обох сторін", - додав заступник міністра.

Реклама:

Купчишин також зазначив, що дуже важливим є рішення суду, відповідно до якого острів Зміїний було визнано островом з територіальним морем у 12 морських миль.

Водночас, зазначив він, острів Зміїний не був визнаний релевантною обставиною для збільшення виключної економічної зони України.

Купчишин також додав, що зараз юристи проробляють рішення суду, а тому він не може надати інших деталей. Зокрема, щодо території із запасами нафти та газу на чорноморському шельфі, які відповідно до рішення суду відійшли Україні.

Як повідомлялося, у вівторок, 3 лютого, Міжнародний суд в Гаазі виніс рішення, в якому зауважив, що о.Зміїний не може вважатися частиною прибережної лінії України у визначенні серединної лінії при делімітації континентального шельфу та виключної економічної зони.

Румунська сторона звернулася до суду, оскільки вважала, що острів Зміїний є не островом, а скелею.

Натомість Україна доводила, що о. Зміїний все ж таки є островом, і довжина української частини узбережжя навпроти спірних територій становить 1058 км, а румунської - 258 км.

Відповідно, на переконання України, спірні території шельфу необхідно було поділити в пропорції 1 до 3: 53,3 тис. кв. км - за Україною, 21,9 тис. кв. км - за Румунією.

Острів Зміїний є територією України, що закріплено у договорі про добросусідство і співробітництво між Україною та Румунією 1997 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: