Населення скуповує долар через непродумані заяви політиків

Вівторок, 24 лютого 2009, 19:26

Населення України з початку лютого придбало  3 млрд дол, а продало 1,3 млрд дол через необдумані заяви та дії ряду політиків.

Про це заявив виконуючий обов'язки голови Національного банку України Анатолій Шаповалов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" .

"Якщо в грудні у нас населення купило на  47 млн дол більше, ніж продало валюти, то в січні на 574 млн дол купило більше, у лютому на  1,2 млрд дол. Ось це те, що дають нам політики і необгрунтовані заяви", - сказав він на нараді прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з головами облради.

За його словами, з цієї ж причини, в тому числі через "шоу" у парламенті на заслуховуванні звіту Нацбанку приплив вкладів населення в банки в грудні в розмірі 800 млн грн змінився їх відтоком у січні і лютому в розмірі відповідно 19,6 млрд грн і 12 млрд грн.

Реклама:

Шаповалов нагадав, що з 1 жовтня з банків пішло 80 млрд грн, тоді як рефінансування НБУ за цей період склало 70 млрд грн.

"Коли ми щодня чуємо з екранів телевізорів, що це злодії, спекулянти, корупціонери. Хто при такому підході буде нести кошти в банки?", - підкреслив в.о. голови НБУ.

Він нагадав, що золотовалютні резерви Нацбанку сьогодні становлять 27 млрд дол, що цілком достатньо для виходу з кризи за умови спільної роботи. Однак останні три дні показують, до чого можуть призвести необдумані заяви.

"Сталися дві події: один вийшов і сказав, що курс буде 8,6 грн /дол середньорічний, інший заявив, що не буде держава гарантувати вклади в іноземній валюті, ось ми і маємо результат. Вже  2,953 млрд дол в поточному році центральний банк продав на міжбанківському валютному ринку, щоб підтримати курс національної валюти ", - підкреслив  Шаповалов.

Він нагадав, що в четвертому кварталі Нацбанк вже продав $ 10 млрд з резервів, що дозволило в грудні стабілізувати ситуацію на ринку.

За його словами, на руках у населення 150 млрд грн і ще 200 млрд грн внесків у національній валюті.

"У стані ми сьогодні конвертувати ці гривні у валюту? Безумовно, ні. Навіть, якщо ми витратимо всі гроші золотовалютних резервів так їх буде недостатньо", - відзначив Шаповалов.
  
Коментуючи рефінансування,  Шаповалов зазначив, що на два державних банки з 7% активами припадає 38% всього виділеного НБУ рефінансування.

За його словами, в поточному році вже по 20 банкам прийнято рефінансування на 8 млрд грн, хоча затримка з рефінансуванням у січні через необхідність його узгодження з урядом призвела до збільшення числа тимчасових адміністрацій до семи.

Серед позитивних сигналів він назвав зростання валютних надходжень в лютому на 7% порівняно з січнем - до  310 млн дол на добу, а на валютному ринку - на 16%, до 296 млн дол на добу. За його словами, попит у лютому виріс на 12%. Однак абсолютну цифру попиту  Шаповалов не назвав.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: