Експорт спирту переходить до "Укрспирту"

П'ятниця, 23 січня 2009, 11:52 -
Держконцерн спиртової і ликерогорілчаної промисловості "Укрспирт" одержав ліцензію на право здійснення експорту спирту етилового, коньячного і плодового.

Підставою для видачі ліцензії стала постанова Кабміну від 27.12.2008 №1127.

Згідно до неї, Міністерство аграрної політики почало процедуру ліквідації обласних спиртових об'єднань з наступним анулюванням їхніх ліцензій на право здійснення експорту, після виконання укладених договорів з постачання спирту закордонним партнерам.

Головна мета - створення єдиного державного оператора для представлення інтересів України на експортних ринках.

"Світовий ринок спирту дуже насичений. Наші головні  конкуренти - Бразилія й Америка - ведуть агресивну політику на зовнішніх ринках. У той же час, конкуренція семи спеціально уповноважених урядом на право здійснення експорту спирту державних операторів, приводить до розпилення зусиль і конкуренції між собою українських виробників на зовнішніх ринках. Тому визначення урядом єдиного уповноваженого органа здійснювати експорт спирту, буде сприяти нарощуванню обсягів експорту і підвищенню його ефективності", - заявив голова "Укрспирту" Іван Яковець.

Реклама:

У якості єдиного державного експортера етилового спирту, концерн має намір відновити торговельні відносини з найбільшими операторами світового оптового ринку спирту.

Минулого року падіння експорту спирту склало 40%, Україна продала 5,3 млн. декалітрів (2007 р. - 9,2 млн. декалітрів).

"Тоді концерн працював без ліцензії, і у IV кварталі спирт не експортував, цим займалися обласні об'єднання, які й допустили це падіння та втратили контакт з великимі оптовими операторами ринку", - заявив прес-секретар концерну Ельдар Селімов.

Джерело в МінАПК додає, що спиртові галузі минулого року набрали чимало невиконаних забов язань. Зокрема, це стосується Тернопільського спиртового об'єднання.

Єдина експортна політика дозволить упорядкувати взаємини з існуючими партнерами і значно підвищити рівень прибутковості українських спиртових заводів, - відзначають в "Укрспирті". 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: