Ющенко проти наміру Тимошенко контролювати рефінансування банків

Понеділок, 29 грудня 2008, 15:34

Президент України Віктор Ющенко оскаржить в Конституційному Суді 86 статтю Закону "Про Держбюджет на 2009 рік", за якою Національний банк України повинен погодити процедуру рефінансування комерційних банків з Кабінетом Міністрів.

Про це на брифінгу, присвяченому підписанню президентом бюджету, заявив заступник голови секретаріату предзидента Олександр Шлапак.

На його думку, ця стаття є спробою уряду зайти на конституційну територію Нацбанку і правити замість нього в таких сферах як валюта і рефінансування.

Раніше Тимошенко звинуватила 7 банків у фінансових махінаціях, які направлені на девальвацію національної валюти.

Стаття закону про бюджет, яка буде предметом розгляду КС, містить таку норму:

Реклама:

"У зв'язку з фінансово-економічною кризою і з метою врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України встановити, що рефінансування комерційних банків здійснюється процедурою, затвердженою Національним банком України разом з Кабінетом Міністрів України.

Зупинити дію частину 2 статті 36 і пункту 1 частини 1 статті 42 Закону про Національний банк України, в частині встановлення і зміни ставки рефінансування і визначення ладу надання кредитів комерційним банкам для підтримки ліквідності, рефінансування комерційних банків Національним банком України одноособово"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: