Курс гривні програв фінансовій кризі

Понеділок, 22 грудня 2008, 18:42

Найбільш резонансними подіями в економіці 2008 року стали фінансова криза, криза в реальному секторі та падіння курсу гривні.

Такі події зайняли перші місця у дослідженні "Рейтинг резонансних подій 2008 року" (РРП), підсумки якого підбила комунікаційна група.

Як відзначають у РРП, рейтинг із 2004 року є індикатором дій української влади, "резонансность і  оцінка більш 100 експертів розставляє по місцях їхня значимість у розвитку українського суспільства".

Перше місце посідає фінансова криза (травень-грудень). Експерти віддали за неї 599 балів.

Реклама:

"Фінансова криза, яка мучила планетарну економіку не один місяць, відвідав і нас. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко довго заспокоювала співгромадян, що нічого страшного глобальні катаклізми "хуторянській" економіці України не зроблять. Але кризовий "півень" проклював тім'ячко, і результати доведеться розсьорбувати ще принаймні рік", - відзначають експерти РРП .

Друге місце посідає криза в реальному секторі (металургійній, будівельній, фінансовій галузях) (вересень-грудень). Вона набрала 542 бали.

"За останні роки власники і топ-менеджмент підприємств металургійної, будівельної і фінансової галузей забули правило "менше вкусиш - швидше ковтнеш". Рентабельність нижче 30% дуже часто вважалася дурним тоном, а будівельники, що "піднімали" менше 100% зустрічалися в мегаполісах рідше, ніж ведмедик коала.

Орієнтованим на міжнародні ринки металургам там перекрили кисень, а створити внутрішній ринок руки так і не дійшли, навіть незважаючи на економічний експеримент, коли пільгові послаблення були для них дуже істотними.

Банкіри, які охоче роздавали споживчі кредити, впали, як альпіністи - у зв'язці з будівельниками. Одні занадто багато давали, а інші занадто багато брали", - відзначають експерти PРП.

Вересневе падіння курсу гривні  набрало 491 балів. Це - третя позиція.

"Лише вітчизняна гривня має в собі настільки могутній потенціал, щоб протягом декількох місяців помітно ревальвувати, а потім катастрофічно девальвувати. Повертати реноме найбільш стійкої валюти пост-радянського простору доведеться не один рік. Якщо його взагалі можливо повернути", - говорять експерти PРП.

Липневе збільшення курсу гривні набрало балів менше - 466.

"Гривня недооцінена", "економіці, що розвивається, не потрібна недооцінена гривня", - так говорили з екранів телевізорів розумні люди.

Гривня подорожчала, пішла ланцюгова реакція, що вилилася навіть у те, що сплату за оренду офісів і квартир замість звичних "зелених" стали брати у гривні. У період відпусток постраждали від експериментів із грішми і туристи, що відвідали Україну з більш звичної для американців, німців або поляків валютою", - згадують експерти PРП.

На п'ятому місці за версією РРП підписання протоколу про вступ України до СОТ (лютий) - 413 балів.

"До  Світової організації торгівлі Україна йшла 14 років. А коли вступила, радості потенційних покупців дешевих автомобілів, що от-от заюшать з-за кордону, не було межі. Сумували, щоправда, аграрії. Їх обіцяли позбавити, відповідно до правил СОТ, дотацій. Але світові економічні проблеми, що гримнули, усе розставили по своїх місцях. Адже, коли говорить криза, СОТ доцільно помовчати", - відзначають експерти PРП.

Січневий старт виплат "Ощадбанком" компенсацій за знеціненими внесками Ощадбанку набрав в експертів 379 балів і посів шосте місце.

"Багатьом посміхнулося щастя "тисячу від Юлі" потримати в руках. Потім ненависники Юлії Володимирівни таврували її ганьбою, що, мовляв, розхитала вона своїми подачками і так не найбільш стійку економіку, але в підсвідомості старшого покоління віддрукувалося - ця людина повернула мені те, що я вже поховав. Для більшості, що увірували в правильність дії прем'єр-міністра, протверезіння прийшло досить швидко", - кажуть експерти PРП.

Надання МВФ Україні кредиту розміром 16,4 млрд. дол. у листопад посідає з 322 балами лише сьоме місце.

"Гроші, отримані від Міжнародного валютного фонду, роздавали фінансовим інститутам, металургам, хімікам тощо. Вони швидко скінчилися, а стражденним легше не стало", - зазначають експерти і нагадують досвід співробітництва з МВФ Аргентини і Росії: "латиноамериканці, які одержали транш на початку тисячоріччя на оздоровлення економіки, закінчили це все масовими безладдями, погромами і "передчуттям громадянської війни", а росіяни гроші взяли, але дефолт оголосили і обійшлося без погромів".

Червневе рішення Росії підняти для України ціну на газ з 2009 року удвічі набрало 290 балів, восьме місце.

Експерти PРП вважають, що до такого "шантажу" українці звикли, і, коли газ таки дорожчає, "радіють, що ріст не складає 100%". Позитивом він називає те, що "деякі виробники хоч у мізерно малих розмірах, але дійсно почали заощаджувати паливо".

Дев'яте місце посідає листопадове відключення опалення і гарячого водопостачання у Києві  - 276 балів.

"Київська міська держадміністрація заборгувала "Киевэнерго" грошей, і сподівалася, що в теплопостачальників не вистачить духу відключати місто від "грілки". Вистачило, відключили. Судових позовів, як це пропонують робити стосовно КДМА і "Київенерго" юристи, поки що не видно", - коментують експерти PРП.

Десяте місце посідає підняття цін на лікарські препарати у жовтні - 258 балів.

"Торговці фармацевтикою, які тягнуть кредитне ярмо, змушені були підняти вартість ліків на 40-60%, але невсипуще око Тимошенко відзначило цей негативний факт, і прем'єр розпорядилася, щоб усе повернулося на кола своя. З економічної і соціальної сфери проблема швидко перекочувала в політичну площину, і про самі ціни поступово забули. Лише в грудні в Антимонопольного комітету дійшли руки, і керівництво цієї структури пообіцяло назвати юридичних осіб, що стануть об'єктами розслідування на ринку медпрепаратів", - кажуть експерти PРП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!