Fitch опускає українську електроенергетику

П'ятниця, 28 листопада 2008, 12:21
 

Неможливість здійснення значних інвестицій у зношення українських енергопотужностей в умовах кризи і політичної нестабільності в країні спричиняє негативний прогноз у відношенні енергетичного сектору.

Про це повідомив молодший директор групи з енергетики рейтингового агентства Fitch Антон Кравченко, передає агентство "Інтерфакс Україна".

Виступаючи на конференції в Києві, він відзначив, що, як мінімум, у 90% українських потужностей вже минає розрахунковий термін експлуатації.

При цьому АЕС, гідроелектростанції, переважна більшість ТЕЦ і 4 з 5 теплових енергогенеруючих компаній контролюються державою, яка не здійснює необхідних інвестицій.

Реклама:

Крім того, регульовані тарифи на електроенергію атомних станцій є занадто низькими, додав Кравченко.

"Поточна податково-бюджетна криза в Україні і глобальна економічна криза означають, що ця ситуація навряд чи зміниться", - підкреслив експерт.

Він додав, що з урахуванням політичної кризи Fitch не очікує рішучих кроків з реформування електроенергетичного сектору в 2009 році.

За даними агентства, у 2004-2008 роках обсяг генерації електроенергії зростав у середньому на 2,1% на рік, однак криза сповільнить цю тенденцію.

Незважаючи на збільшення тарифів на електроенергію теплових станцій майже в півтора рази в 2006-2008 роках рентабельність їх залишається на стабільно невисокому рівні близько 10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: