Ющенко переглянув антикризові заходи

Середа, 29 жовтня 2008, 10:16
 

Президент скоротив перелік пропозицій з стабілізації економіки.        

У середу президент вніс до Верховну ради позачерговий законопроект про мінімізацію впливу світового фінансового кризу на економіку України, погоджений з Кабінетом міністрів, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

У новій версії антикризового документу значно урізаний запропонований урядом перелік стабілізаційних норм. Боротися з кризою голова держави пропонує в основному за допомогою стабілізаційного фонду, рекапіталізації банків і введення мораторію на три роки на збільшення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму.

Депутати Верховної ради (ВР) у вівторок вчергове не змогли прийняти жоден із зареєстрованих у Раді законопроектів, присвячених питанню мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи на Україну.

Реклама:

З президентського документу випливає, що Віктор Ющенко скоротив більшість антикризових норм, запропонованих в урядовій версії програми.

Він відмовився від збільшення податків, зокрема транспортного збору й акцизних ставок на спирт, пиво, бензин і автомобілі; спрощення порядку стягування до бюджету дивідендів з держпідприємств; створення спеціальних розподільних рахунків, куди повинні були направлятися кошти за послуги ЖКХ.

Прибрано ініціативи скорочення витрат держапарату і надання Кабміну на два роки права самостійно встановлювати розміри мита для обмеження імпорту, на чому наполягав сам президент на одному з останніх засідань Ради національної безпеки й оборони.

Утім, експерти впевнені, що з такими нормами закон знизить тільки короткострокові ризики ліквідності банківської системи, але не зупинить вплив кризи на реальний сектор економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: