Заарештували Вимпєлкомівські акції власників Київстару

Понеділок, 27 жовтня 2008, 19:17

На акції ВАТ "Вимпєлком", що належать двом його основним акціонерам, - норвезькій Telenor і російській Altimo, що консолідує телекомунікаційні активи "Альфа-груп", Восьмий арбітражний апеляційний суд міста Омська 27 жовтня наклав арешт, повідомляє агентство "Інтерфакс".

Таке рішення було ухвалене як запобіжний захід по клопотанню компанії Farimex Products Inc., яка в судовому ладі вимагає зобов'язати Telenor відшкодувати "Вимпелкому" збиток у розмірі $2,8 млрд у зв'язку з обставинами виходу російського оператора на ринок України в 2005 році.

Згідно постанови суду, накладено арешт на 17 млн 254 тис. 579 звичайних акцій "Вимпєлкому", які знаходяться на балансі Telenor East Invest AS (29,9% статутного капіталу оператора), 18 млн 964 тис. 799 звичайних акцій і 6 млн 426 тис. 600 привілейованих акцій на балансі Eco Telecom Limited ("дочки" Altimo; 44% статутного капіталу).

Суд також заборонив тримачу реєстру акціонерів "Вимпєлкому" ЗАТ "Національна реєстраційна компанія" вносити до реєстру записи про передачу/переході прав на ці акції, а також внести запис про блокування операцій по особовому рахунку номінального тримача акцій "Вимпелкома" ЗАТ "ІНГ Банк (Євразія)" відносно цих акцій.

Реклама:

Визначення суду може бути оскаржене в касаційній інстанції протягом місяця з дня його винесення.

Представники Telenor і Altimo відмовилися коментувати вирішення суду.

Тим часом, 44% акцій "Вимпєлкому", належні Altimo, знаходяться в заставі у Лондонського підрозділу Deutsche Bank як забезпечення по кредитах Altimo на $1,5 млрд і $500 млн. Стрімке падіння котирувань "Вимпєлкому" на тлі фінансової кризи з початку серпня ADR компанії подешевшали майже в 4 рази - з $25 до $6,69 за акцію понеділок, тому Deutsche Bank  має можливість вимагати у "Альфи" дострокового погашення обох кредитів. Інакше, за умовами кредитних угод, акції "Вимпелкома" можуть перейти на баланс банку.

Нагадаємо, в квітні раніше невідома компанія Farimex, що володіє, за її твердженням, 0,0002% акцій "Вимпєлкому", через суд зажадала стягнути з акціонерів "Вимпелкома" $3,8 млрд через протидію акціонерів виходу оператора на ринок України в 2005 році.

В середині серпня суд Ханти-Мансійська задовольнив позов Farimex, зобов'язавши Telenor виплатити "Вимпєлкому" $2,8 млрд. Норвезька компанія подала апеляцію на це рішення, розгляд якої відбудеться в Омську 18 листопада.

Telenor виступала категорично проти покупки "Вимпєлкомом" оператора ЗАТ "Українські радіосистеми" (УРС), посилаючись у тому числі на економічну недоцільність операції з врахуванням високого рівня проникнення мобільного зв'язку на Україні і трійки гравців, що лідерують, що сформувалася. Тим часом один з лідерів українського ринку - ЗАТ "Київстар" - як і "Вимпєлком", контролюється Telenor і Altimo (Альфа-груп).

Не дивлячись на заперечення Telenor, "Вимпелкому"  восени 2005 року вдалося купити 100% УРС. Норвезька компанія подала до суду три позови, що протистоять операції, проте попри всі суперечки ухвала була винесена на користь "Вимпєлкому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: