Яценюк пропонує націоналізувати "Промінвестбанк" і збільшити гарантії

Вівторок, 14 жовтня 2008, 18:14

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк вважає, що першочерговими заходами для подолання фінансової кризи має стати відновлення довіри українців до вітчизняної валюти та банківської системи.

Про це він сказав журналістам у вівторок за підсумками засідання Експертної Економічної Ради.

Яценюк розповів, що до цієї ради входять експерти, які убезпечували Україну від економічної кризи 2004 року. Також він повідомив, що ці експерти готуватимуть проект рішення, яке буде запропоноване РНБО цієї п'ятниці.

"Перше, що треба зробити - це необхідно відновити довіру до банківської системи, довіру до гривні і довіру до влади як такої, що зможе змінити фінансову ситуацію", - зазначив спікер.

Реклама:

Він висловив переконання, що рішення Нацбанку про призупинення дострокової видачі депозитів та про п`ятипроцентну маржу між курсом купівлі-продажу валюти на наявному ринку, має виконуватися в повному обсязі.

"Якщо ми зараз зірвемо курс національної валюти - це може призвести до поглиблення кризи довіри і потягне за собою цілу низку негативних наслідків: як подальше зняття депозитів, так і конвертації гривні у долари, і закінчення шляху цих доларів, або у матрацах, або у ячейках банківської системи, як це було у 2004 році", - зазначив спікер.

Він додав, що на засіданні РНБО наполягатиме на негайному підвищенні ставки гарантування депозитів.

Крім того Яценюк виступає за націоналізацію комерційних банків, які опинилися в скрутному фінансовому становищі.  

"Я чітко виступаю за націоналізацію тих банків, які потрапили у скрутне фінансове становище і не можуть самостійно вийти з нього, починаючи з "Промінвестбанку", - заявив спікер парламенту.

"Найкращий вихід - це сьогодні через "Ощадбанк", через "Укрексімбанк" або через ухвалення окремого рішення щодо націоналізації викупити відповідно статутний фонд, викупити акції цього банку за номінальною вартістю, ввести державні гарантії - і таким чином стабілізувати ситуацію. Діяти таким чином треба і по інших банках, які потрапили в ту чи іншу фінансову нестабільність", - зазначив Яценюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!