Участь "Нафтогаза України" у переговорах може мати негативні наслідки

Четвер, 12 червня 2008, 17:05

Участь національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" у переговорному процесі між ВАТ "Газпром" (РФ) і виробниками природного газу в Центральній Азії за умовами його поставок може мати негативні наслідки для України.

Таку думку висловив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник енергетичних програм Центра сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону "Номос" (Севастополь) Михайло Гончар.

"Якщо в переговорному процесі "Нафтогаз України" буде брати участь на стороні "Газпрому", це не буде "плюс" для газових відносин Україна - Центральна Азія. Україна буде виступати в ролі прохача стосовно іншим. При такому форматі легітимізується роль російського концерну як офіційного посередника й диспетчера транзитних газових потоків Центральна Азія - Європа. Плеймейкером у такому форматі буде "Газпром", він і одержить максимальний виграш. Інші - ні", - сказав експерт.

Гончар також вважає цілком імовірним дворазове підвищення ціни на природний газ, що поставляється в Україну, з 1 січня 2009 року, про яке минулого тижня заявив голова Міністерства закордонних справ РФ Сергій Лаврів, розповідаючи про зустріч президентів України й Росії в Санкт-Петербурзі 6 червня.

Реклама:

RosUkrEnergo в 2006 році поставляло в Україну природний газ по $95 за 1 тис. куб. м на українській границі. З 1 січня 2007 року ціна зросла на 36,8% - до $130 за 1 тис. куб. м, а з 1 січня 2008 року - ще на 38,1%, до $179,5 за 1 тис. куб. м.

"Нафтогаз України" з 1 січня 2006 року підвищив ставку плати за транзит природного газу по території країни для "Газпрому" і RosUkrEnergo на 46,4% - до $1,6 за 1 тис. куб. м на 100 км відстані, з 1 січня 2008 року - на 6,3%, до $1,7 за 1 тис. куб. м на 100 км відстані.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: