Держспоживстандарту не вистачає бюджетних коштів

Четвер, 12 червня 2008, 12:54

Держспоживстандарту виділили 12 млн.грн. з держбюджету для розробки на поточний рік стандартів якості і їхню гармонізацію з міжнародними стандартами.

Однак у першому півріччі комітет з обіцяних коштів не одержав ні копійки. Про це в інтерв'ю журналістам повідомила голова Державного комітету з питань технічного регулювання і споживчої політики Лариса Лосюк.

Як повідомляє "Лігабізнесінформ" , Лосюк відзначила, що з 2001 року на роботу Держспоживстандарту по розробці, впровадженню і гармонізації стандартів якості з держбюджету було виділено всього 32 млн.грн.

У міжнародній практиці, за словами голови Державного комітету, велика увага приділяється залученню коштів самих замовників на розробку і супроводження стандартів.

Реклама:

В Україні частка приватного бізнесу у фінансуванні цього процесу становить не більше 10%.

Разом з тим, незважаючи на відчутний недолік коштів Держспоживстандарт, справляється з покладеною на відомство місією.

Усього, за станом на кінець травня поточного року, в Україні діють 4,6 тис.національних стандартів, гармонізованих з міжнародними і європейськими стандартами. З них майже 2,5 тис. - ідентичні стандартам міжнародної системи ISO.

"Що стосується національних стандартів по оцінці відповідності, то в Україні рівень їхньої гармонізації з міжнародними вже перевищує 50%. Однак, сам відсоток гармонізації ще не говорить про успіх роботи на міжнародному рівні.

Ми повинні визначитися, які стандарти необхідно перевести у відповідність і для яких галузей у першу чергу. Однак, необхідно вирішити проблему з фінансуванням, оскільки затримка з виділенням коштів приводять до затримки нашої поточної роботи, що безсумнівно може позначитися на результаті.

Якщо ми отримаємо обіцяні із держбюджету кошти в IV кварталі, то вже не зможемо адекватно використовувати їх відповідно до нашого плану, оскільки на розробку одного стандарту нам потрібно десь 9 місяців", - додала вона.

Крім того, Лосюк відзначила, що в найближчі 10 днів Держспоживстандарт планує провести нараду при участі керівників зацікавлених відомств, міністерств, організацій, у ході якого буде визначено, які стандарти і у яких галузях повинні бути в першу чергу гармонізовані з міжнародними аналогами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: