Росіяни витісняють український "Турбоатом" із українського ринку?

Вівторок, 5 лютого 2008, 11:53

Уперше контракт на модернізацію турбін на українських теплоелектростанціях може здобути російський виробник.

У понеділок НАК "Енергетична компанія України" (ЕКУ) оголосила про рішення залучити до проекту реконструкції Бурштинської ТЕС російську корпорацію "Силові машини", відмовившись від послуг українського "Турбоатома", пише видання "Комерсант-Україна".

ЕКУ має намір підписати угоду про реконструкцію й модернізацію турбін на енергоблоках №7 і №9 потужністю 200 МВт і 300 МВт Бурштинської ТЕС (входить до складу енергогенеруючої компанії "Західенерго").

Умови контракту, а також причину, з якої підрядником обрали корпорацію "Силові машини", в ЕКУ не коментують.

Реклама:

Але, за словами високопоставленого джерела у департаменті електроенергетики Мінпаливенерго, сума контракту сягне $20 млн.

Угода з ЕКУ - перший контракт "Силових машин" на модернізацію турбін на українських електростанціях.

"Раніше турбіни на всі українські ТЕС поставляв "Турбоатом". Мені рішення ЕКУ про укладення контракту з "Силовими машинами" здається дивним", - сказав співрозмовник газети.

У прес-службі "Турбоатома" рішення ЕКУ пояснили спеціалізацією "Силових машин": "Ми спеціалізуємося на тихохідних турбінах, а "Силові машини" - на швидкохідних, які, власне, і працюють на Бурштинській ТЕС".

А в прес-службі "Силових машин" повідомили, що не мають інформації про контракт, пообіцявши прокоментувати його у вівторок.

Утім, учасники ринку впевнені, що зміна постачальника - це реакція на маркетингову стратегію "Турбоатома".

"Торік підприємство на третину підняло ціни на значну частину своєї продукції, і це, безумовно, зробило її менш конкурентною в порівнянні з російською", - говорять у групі "Енергетичний стандарт".

Із цим погоджується і генеральний директор ЗАТ "Харківавтоматика" Євген Кисіль: "70% турбін, поставлених на електростанції СНД, зроблені "Турбоатомом", і було би логічно, якби підприємство продовжувало займатися обслуговуванням цих компаній. Але через підвищення "Турбоатомом" цін деякі замовники надали перевагу дешевим російським турбінам".

У прес-службі "Турбоатома" коментувати цінову політику відмовилися, пославшись на комерційну таємницю.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: