Уряд хоче потіснити росіян на ринку ядерного палива за допомогою американців

Середа, 30 січня 2008, 15:46

Американська компанія Westinghouse знайшла підтримку в особі Кабінету Міністрів у питаннях поставок ядерного палива в Україну.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Видання пише, що уряд доручив Мінпаливенерго та НАЕК "Енергоатом" у квітні підписати з компанією контракт на поставку тепловиділяючих збірок (ТВЗ), а до кінця року завершити аудит збирального підприємства Westinghouse у Швеції.

До 2015 року Westinghouse може зайняти 25% українського ринку, а збиток нинішнього монопольного постачальника ТВЗ щорічно становитиме $70-75 млн, вважають експерти.

Реклама:

Уряд доручив Мінпаливенерго прискорити процес поставок ядерного палива компанії Westinghouse в Україну, розповіло "Комерсанту-Україна" високопоставлене джерело в апараті прем'єр-міністра.

"До квітня "Енергоатом" повинен підписати з Westinghouse рамкову угоду про поставки палива з 2010 року. Крім того, компанія зобов'язана вже до кінця року закінчити сертифікацію виробництва Westinghouse у Швеції, що необхідно для початку закупівлі палива", - пояснив співрозмовник видання.

В українському представництві Westinghouse заявили, що підтримують рішення українського уряду, відмовившись від докладніших коментарів.

Нині єдиним постачальником палива на українські АЕС є російська корпорація "ТВЕЛ". У прес-службі ТВЕЛу від коментарів відмовилися.

Гендиректор дослідницького центра "Укратомбудконсалтинг" Володимир Казашин упевнений, що прийняті урядом заходи дозволять почати поставки ТВС Westinghouse уже до 2010 року.

"Найголовнішою проблемою була сертифікація шведського виробництва американської компанії. Якщо вона буде пройдена до кінця року, то вже з 2010 року американське паливо займе 15% українського ринку, а в п'ятирічній перспективі його частка може досягти 25%",- вважає пан Казашин.

На думку члена комітету з ПЕК Верховної ради Віктора Тополова, збільшення поставок можливе за рахунок скорочення закупівель продукції ТВЕЛу. За його розрахунками, у разі скорочення частки російського ядерного палива з 100% до 75%, ТВЕЛ на українському ринку щорічно втрачатиме $70-75 млн.

Диверсифікованість поставок ядерного палива на Україну є одним із пріоритетів роботи Кабміну, повідомили в "Енергоатомі".

Рішення про зниження частки ТВЕЛу на українському ринку - результат зміни уряду й керівництва "Енергоатома", вважає член комітету з ПЕК Верховної ради Олександр Гудима.

"Питання залежності від ТВЕЛу був винятково політичним - його інтереси відстоював минулий уряд, для того, щоб домогтися дружніх дій із боку Росії. Хоча з економічної точки зору цей контракт досить сумнівний - американські ТВЗ, які дорожчі на 50%, якісніші, безпечніші, а їх КПД вище", - погоджується член комітету з ПЕК Верховної ради Сергій Пашинський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!