Обурені кияни пікетуватимуть МЗС

Четвер, 17 січня 2008, 13:04 -

19 січня о 14:00 на Михайлівській площі відбудеться акція протесту проти бездіяльності МЗС у справі зупинення незаконної забудови на Пейзажній алеї.

Чергова акція викликана останніми подіями довкола скандальної забудови. 15 січня забудовники намагались знову встановити паркан навколо ділянки на перетині Пейзажної алеї та Десятинного провулку, розмахуючи незрозуміло ким виданим документом, термін дії якого закінчувався 31 грудня 2007 року. Для цього на майданчик завезли два автокрани і одну бетономішалку. Мешканці прилеглих будинків та активісти ініціативної групи "Збережи старий Київ" намагались зупинити зведення паркану. Забудовників, у свою чергу, захищали молодики спортивної статури. Попри присутність міліції, між сторонами розпочалася сутичка, у результаті якої кілька активістів дістали травми. Активний спротив громадян та приїзд журналістів змусив забудовників припинити роботи на ділянці.

Подальші дії забудовників залишаються непередбачуваними. Попри попередні обіцянки спікера Арсенія Яценюка зупинити забудову та заяви МЗС про скасування "повноваження акціонерного товариства "Українське майно" на здійснення керівництва спільною інвестиційною діяльністю з будівництва згаданого будинку", останні події довели, що це був тільки тимчасовий захід, що мав на меті приспати громадську увагу до забудови.

Тому було прийнято рішення про пікетування МЗС із вимогами остаточної відмови від будівництва, що, зокрема, передбачає скасування (а не призупинення (!!!)) дії договорів із "УМ Інвест" і "Українським майном" та розробку проекту озеленення території.

Реклама:

Акцію організовують спільно мешканці прилеглих будинків та ініціативна група "Збережи старий Київ!".

*************************************************************************

Проблема будівництва на "Пейзажці" постала у 2004 році, коли МЗС дістало дозвіл на будівництво на цій території. Ділянка розташована у межах двох історичних заповідників ("Стародавній Київ", "Місто Володимира") і входить до охоронної зони ЮНЕСКО. На вимогу мешканців прилеглих будинків дозвіл на будівництво скасували у 2006 році. Розгляд справи триває у Шевченківському районному суді міста Києва; будь-які роботи на ділянці заборонені до прийняття остаточного рішення.

У вересні 2007 року було затверджено проект будівництва на замовлення МЗС, згідно з яким на перетині Десятинного провулку та Пейзажної алеї має бути побудований елітний 9-поверховий будинок для співробітників МЗС. 6-7 грудня на Пейзажній алеї зрубали приблизно 30 дерев, незважаючи на заборону на проведення робіт із боку суду та Державної екологічної інспекції. При цьому теж відбувалося фізичне протистояння.

Спікер Арсеній Яценюк пообіцяв вирішити цю проблему. МЗС повідомило про призупинення дії договору з "Українським майном". Пізніше виявилось, що термін дії договору з "Українським майном" завершився ще у вересні, і роботи проводились фірмою "УМ Інвест". Щоправда, директором обох (!!!) компаній є громадянин України Віталій Назаров.

Починаючи з вересня 2007 року, місцеві жителі та ініціативна група киян, котрі стали на захист Пейзажки, провели чотири акції протесту проти незаконної забудови.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: