Секретаріат: банки не мають стимулів кредитувати економіку

Субота, 6 лютого 2010, 14:11

Банки не хочуть вкладати гроші в кредитування економіки.

Про це заявив керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента Роман Жуковський під час засідання Фінансового прес-клубу, пише тижневик "Дзеркало тижня". 

На його думку, теза про те, що на відновлення кредитування у банків немає грошей, далека від істини.

"У банків є кореспондентські рахунки, на яких сукупно лежить 20 мільярдів (з урахуванням резервів), і це дуже хороший показник. Били тривогу, коли там було 12 мільярдів. У банківській системі існує дуже велика кількість ліквідності, яка не може пояснити падіння тільки з початку року на 17 мільярдів кредитів в цілому. Тобто кредитування падає, а ліквідність банківської системи росте. Банки об'єктивно не хочуть вкладати гроші", - переконаний представник Секретаріату президента.

Реклама:

За словами Жуковського, частково така позиція банків пояснюється проблемою неповернення кредитів, тим більше що зростає кількість людей, які свідомо йдуть на те, щоб їх не повертати через безкарність таких дій.

Крім того, ситуація з проблемними кредитами може погіршитися через зростання доларизації, через яку "люди стали чутливішими до курсу долара", відзначає експерт. 

"Очевидно, що у банків немає стимулів кредитувати. Іноді вони готові купити ті ж сертифікати Національного банку, але не кредитувати економіку", - констатує Жуковський.

Представник Секретаріату президента переконаний, що ключову роль у вирішенні цієї проблеми повинен зіграти Нацбанк.

"Тут можуть бути різні механізми. Може бути ухвалення проекту постанови, яка вже розроблена в Національному банку, про те, що все-таки буде впроваджене довгострокове рефінансування банків під інвестиційні проекти, або буде знайдений реальний механізм реалізації стимулювання вкладень в економіку", - підкреслив Жуковський. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!