У Тимошенко визнали зношеність "труби"

Вівторок, 1 грудня 2009, 20:19

Газотранспортна система (ГТС) України характеризується високим рівнем морального та фізичного зносу технологічного обладнання, низькою ефективністю роботи газоперекачувальних агрегатів (ГПА) компресорних станцій, а орієнтовний обсяг інвестицій для модернізації та реконструкції ГТС становить 2,57 млрд. доларів.

Відповідні дані містяться в Концепції розвитку, модернізації і переоснащення ГТС України на 2009-2015 роки, затвердженій розпорядженням Кабінету міністрів №1417 від 21 жовтня і оприлюдненій у вівторок.

"На сьогодні близько 70% загальної довжини газопроводів і близько 80% ГПА компресорних станцій відпрацювали понад 20 років. Технічний стан підземних сховищ газу (ПСГ), які відпрацювали з початку закачування газу в пласт від 20 до 44 років, не задовольняє вимогам їх експлуатації", - наголошується в документі.

Згідно з ним, результати аналізу основних показників інвентаризації технічного стану ПСГ свідчать, що 85% їх обладнання, машин, споруд основного і допоміжного виробництва, 5% газопромислового обладнання, 62% свердловин, а також 84% спеціальних машин і механізмів відпрацювали половину свого ресурсу.

Реклама:

Крім того коефіцієнт корисної дії (ККД) парку ГПА компресорних станцій на рівні 24-26% значно нижчий за ККД сучасних енергоефективних агрегатів (34-42%), що вимагає додаткових обсягів газу для технологічних потреб.

"Значна зношеність ГТС призводить до збільшення з кожним роком витрат на відновлення основних засобів, однак в останні роки спостерігається стійка тенденція до зменшення обсягу фінансування капітального, поточного та планового ремонтів, що негативно впливає на ефективність і надійність функціонування ГТС. Внаслідок недостатнього обсягу інвестицій погіршується технічне стан об'єктів ГТС, збільшуються питомі та непродуктивні витрати матеріальних та енергетичних ресурсів", - говориться в концепції.

Як відомо, ГТС України щорічно забезпечує постачання близько 75 млрд. кубометрів природного газу внутрішнім споживачам і 110-120 млрд. кубометрів споживачам 19 європейських держав.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!