"Татнєфть" позбавляють останніх акцій "Укртатнафти". Для Коломойського?

Середа, 4 листопада 2009, 09:18

Господарський суд Полтавської області визнав недійсною покупку російською "Татнєфтью" 8,6% акцій "Укртатнафти" і зообов'язав компанію повернути їх емітенту.

Про свою зацікавленість в покупці вже повідомили представники НАК "Нафтогаз України" і групи "Приват", пише видання "Комерсант-Україна".

Таким чином суд задовольнив позов, в якому стверджувалося, що в процесі придбання акцій "Татнєфть" порушила чинне на той момент законодавство України.

Зокрема, без узгодження з Україною було змінено вид внеску до статутного фонду "Укртатнафти".

"Татнєфть" стала акціонером "Укртатнафти" 1995 року. Відповідно до міжурядової угоди між Україною і Татарією про створення компанії, перша внесла до статутного фонду спільного підприємства Кременчуцький НПЗ, а татарська сторона повинна була передати право користування 25 родовищами в Татарії.

Але остання внесла лише акції "Татнєфтєпрому", а "Татнєфть" без узгодження перерахувала гроші замість родовищ. У результаті до 2007 року частка татарської сторони складалася з 8,6% акцій НПЗ, які "Татнєфть" контролювала прямо, 28,77% володіло майно Татарії, а дружнім "Татнєфті" структурам Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія) належало 9,96% і 8,336% відповідно. НАК "Нафтогаз України" у свою чергу контролювала 43,05% акцій.

В "Татнєфті" від коментарів відмовилися. Але джерело в компанії заявило, що "Татнєфть" з рішенням суду не згодна.

За його словами, адвокати "Укртатнафти" в суді постійно посилалися на міжурядові угоди про створення компанії, але при цьому вони вважають договір підвідомчим до законодавства України, що не відповідає дійсності. Тому в "Татнєфті" готують апеляцію.

"Татнєфть" почала втрачати контроль над "Укртатнафтою" в 2007 році. Тоді реєстратор "Укртатнафти" списав папери, що припадають на частку Seagroup і Amruz. Папери були передані "Укртатнафті". Наприкінці червня акції були продані на аукціоні за 275 млн. дол. У ньому перемогло ТОВ "Корсан", яке представляє групу "Приват".

25 серпня Вищий госпсуд визнав недійсною угоду з придбання Татарією 28,77% акцій "Укртатнафти".

"Зараз цей пакет знаходиться в розпорядженні компанії", - повідомив голова правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко.

Високопоставлене джерело в "Укртатнафті" учора не виключило, що в разі повернення 8,6% акцій у розпорядження компанії цей пакет може бути виставлений на продаж.

"За законодавством компанія не має права володіти своїми акціями більше одного року. Після закінчення цього строку вони повинні бути або анульовані, або продані", - відзначив він.

Джерела в групі "Приват" і НАК "Нафтогаз України" заявили, що у разі виставлення будь-якого пакету акцій на продаж розглянуть можливість участі в ньому.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: