Тимошенко підтвердила недосконалість газових контрактів?

П'ятниця, 21 серпня 2009, 14:36

Заява прем'єра Юлії Тимошенко про намір домагатися в 2010 році скорочення обсягу поставок імпортного російського газу до 25 млрд. куб м фактично є визнанням недосконалості діючих газових контрактів між країнами.

Про це заявив уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський на прес-конференції в Києві, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я сприймаю вчорашнє повідомлення про скорочення обсягів потенційної закупівлі газу як визнання прем'єра в тому, що вона допустила помилку, коли закладала (обсяг щорічної закупівлі з 2010 року) 52 мільярда", - сказав він.

Соколовський виразив надію, що Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз Україна" і ВАТ "Газпром" внесуть відповідні зміни до контракту щодо скорочення обсягів імпорту газу.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" своєчасно, до 1 липня, ініціювала перед ВАТ "Газпром" питання про перегляд обсягів поставок газу в 2010 році.

Відповідно до газових угод, після цього сторони зобов'язуються в 20-денний термін вступити в переговори, на які відводиться ще до трьох місяців.

За умовами діючого контракту на поставку, що містить умови "бери або плати", "Нафтогаз України" повинен придбати мінімум 80% законтрактованого на рік природного газу, що з урахуванням закладених в контракті цифр означає закупівлю, мінімум, 41,6 млрд. куб м.

Українська сторона також офіційно заявляла про зацікавленість у скороченні законтрактованих обсягів імпорту в 2009 році з 40 млрд. куб м до 33 млрд. куб м.

З початку року "Нафтогаз України" практично щомісяця порушує угоду на поставку в частині щомісячних закупівель природного газу, вибираючи його в менших, ніж обумовлено обсягах.

Контракт передбачає поставку в першому кварталі 5 мільярдів кубометрів, другому - 10, третьому - 12 і четвертому - 12,5 млрд. кубометрів, тоді як НАК імпортував в першому кварталі 2,8 млрд. куб м, квітні - 2,3 млрд. куб м, травні - 2,38 млрд. куб м, у червні - близько 1 млрд. куб м.

Всього імпорт за перше півріччя становитиме близько 8,5 млрд. куб м, що дає право "Газпрому" пред'явити "Нафтогазу України" штрафні санкції на суму, яку президент Віктор Ющенко оцінює в 40 млрд. грн. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: