"Сполучення Європи": Україна долучилась до програми ЄС із розбудови інфраструктури

Вівторок, 6 червня 2023, 16:05 -

Український віцепрем’єр-міністр Олександр Кубраков і сврокомісарка з питань транспорту Адіна Велян у вівторок у Львові підписали угоду про участь України у програмі ЄС "Механізм "Сполучення Європи" (Connecting Europe Facility, CEF).

Про це повідомили Міністерство України з питань розвитку громад, територій та інфраструктури та Європейська комісія, пише "Європейська правда".

Угода дозволить українським підприємства подавати заявки на фінансування від ЄС для проєктів, які становлять спільний інтерес у транспортній, енергетичній та цифровій сферах і покращуватимуть сполучення України з її сусідами з ЄС.

"Це допоможе Україні інтегруватися в єдиний ринок ЄС, сприятиме зростанню, створенню робочих місць та конкурентоспроможності", – вказують у Єврокомісії.

Реклама:

За словами віцепрем’єра України Олександра Кубракова, Київ зробить наголос на розвитку експортної логістики на західних кордонах, зокрема шляхом збільшення пропускної здатності автомобільних та залізничних пунктів пропуску.

"Уже обговорюємо з європейськими партнерами реалізацію шести перших проєктних пропозицій. Подали заяви, уже в червні очікуємо результатів відбору", – додав він.

Фонд Connecting Europe Facility було створено у 2014 році для фінансування пан’європейських інфраструктурних проєктів. Із часом до напрямків роботи CEF додались також екологічна й цифрова трансформація.

Реклама:

Загальний бюджет фонду на 2021-2027 роки перевищив 33 мільярди євро, наразі там залишилось близько 21 млрд євро.

Фінансування проєктів у межах CEF передбачає, що половину вартості компенсує країна-заявниця за рахунок власних джерел чи міжнародних фінансових організацій, а 50% фінансування забезпечується програмою.

У травні до Механізму "Сполучення Європи" приєдналась Молдова, ставши її першою державою-учасницею з-за меж ЄС.

Європейська правда

Реклама: