Економічні втрати від карантину неспівставні з вигодами від порятунку життя українців – дослідження

Середа, 25 листопада 2020, 20:20
 
ельдар сарахман

При повторенні формату жорсткого карантину зразка весни 2020 року ВВП України недорахується 0,3% ВВП, а потреби в фінансовій допомозі бізнесу й населенню становитимуть близько 23 мільярдів гривень. 

Проте економічні втрати будуть незначними порівняно з вигодами від порятунку здоров’я та життя громадян, підкреслюють аналітики.

Про це свідчать результати моделювання Київської школи економіки, представлені під час онлайн події "Що буде з економікою через COVID-19? Презентація макропрогнозів".

За оцінками Центру макроекономічного моделювання, продовження "карантину вихідного дня" до кінця року призведе до втрати 0,14 в.п. ВВП.

Реклама:

"За умови продовження карантину "вихідного дня" захворюваність зростає, при цьому Україна програє і на епідеміологічному, і на економічному фронті, бо частина підприємств змушені не працювати в суботу і неділю. Якщо введуть повний карантин до кінця року, то він буде менш болючий, ніж навесні, і матиме незначний вплив на економіку", – вважає Юрій Шоломицький, керівник Центру макроекономічного моделювання KSE.

Витрати держави, які також включали підтримку пенсіонерів, під час весняного карантину становили 33,4 млрд грн. У випадку посилення карантинних заходів, підтримка бізнесу та людей потребуватиме додаткового фінансування. 

Пакет підтримки у випадку посилення карантину може дублювати весняний пакет підтримки:

скасування на місяць ЄСВ для ФОП, виплати ФОП з дітьми;

субсидія на послуги ЖКГ в грудні-січні (борг перекладається на уряд);

скасування податку на майно на місяць;

розширення програми "5-7-9" в якості підтримки бізнесу. 

"Отримати кошти на підтримку економіки можна кількома шляхами: зовнішніх запозичень; перенаправлення коштів, виділених на капітальні видатки бюджету – призупинення будівництва інфраструктури (в т.ч. доріг); використання ще не витрачених коштів Фонду боротьби з COVID-19", - йдеться у повідомленні.

Президент KSE Тимофій Милованов запевнив, що для створення прогнозу не застосовувалася жодна інсайдерська інформація, яка може бути доступною йому у зв’язку з призначенням радником голови Офісу президента, а лише офіційні дані та математична модель.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: