В Україну не пропустили лише один брендовий товар - митниця

П'ятниця, 2 червня 2017, 12:37

Митниця ДФС з початку 2017 року виявила лише одне поштове відправлення, із товаром, який порушував права інтелектуальної власності однієї зі світових корпорацій.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив в.о. начальника митниці Сергій Тупальський.

"Протягом 2017 року митницею прийнято 1036 рішень про призупинення митного оформлення. З цих рішень близько 60% припадає на міжнародні поштові та експрес відправлення, оскільки в Києві зосереджена найбільша кількість центральних сортувальних станцій та міжнародних місць поштового обміну. Втім протягом 2017 року лише за одним митним оформленням (посилкою, що переміщувалась засобами "Укрпошти") правовласником було прийнято рішення про контрафактність (підробку) продукції. Мова йде про торгівельну марку "Nike", - зазначив Тупальський.

За його словами, за всіма іншими рішеннями митницею отримано від правовласників повідомлення про оригінальність продукції, тобто усі вони були оформлені.

Реклама:

Крім того, Тупальський пояснив, що митний Реєстр об'єктів прав інтелектуальної власності, який містить дані про торгові марки, промислові зразки, корисні моделі, винаходи і т.д., а також інформацію щодо представників правовласників, діє з 2012 року і не є списком заборонених для ввезення товарів.

Як повідомляється, дії митниці з припинення оформлення товарів у разі підозр про їх контрафактність, повністю відповідає європейським нормам та міжнародним зобов'язанням, які взяла на себе Україна.

"Наголошую, що митниця ні в якому разі відразу не забороняє митне оформлення таких товарів, а призупиняє його строком до 3-х (у разі, якщо це швидкопсувні товари) або 10-ти робочих днів, щоб правовласник мав змогу перевірити їх можливу контрафактність. Відповідна практика практично повністю відповідає нормами європейського законодавства", - написав він.

Чиновник також нагадав, що всі витрати, пов'язані із зберіганням товарів, за якими триває процедура призупинення оформлення, несе правовласник, а не одержувач товару.

Нагадаємо, з’явилася інформація, що українська митниця перестала пропускати деякі посилки з товарами, які були придбані в зарубіжних інтернет-магазинах. Це відбувається на підставі переліку об'єктів інтелектуального права, включеного до митного реєстру.

У ДФС відповіли, що обмеження митницями ввезення товарів відомих брендів, придбаних в іноземних інтернет-магазинах, відбувається тільки на вимогу правовласників або їх представників.

Читайте також: Митниця не дає добро: для кого ДФС не пускає в країну покупки з-за кордону

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: