Депутати створили ТСК щодо Податкової, Державної митної служби та "Нафтогазу"

Субота, 29 січня 2022, 10:00

27 січня народні депутати створили Тимчасову слідчу комісію для перевірки Податкової, Державної митної служби та "Нафтогазу". 

Про це йдеться у пояснювальній записці.

Так, створення комісії було спричинено "можливою корупцією в державних органах", у тому числі в Податковій службі та Державній митній службі, а також за результатами аудиту "Нафтогазу", який проводився Держаудитслужбою.

Комісія перевірить фінансово-господарську діяльність  "Нафтогазу", зокрема:

Реклама:
  • ефективність використання основних активів (фондів) "Нафтогазу" та стан систем розподілу газу;
  • діяльність "Нафтогазу" та інших компаній, пов'язаних із видобуванням, транспортуванням, зберіганням, розподілом, постачанням природного газу та його зовнішньоекономічної діяльності;
  • реалізація "Нафтогазом" політики державної власності та ключових цілей і пріоритетів, згідно з якими держава є власником компанії;
  • відомості про отримання і використання компанією фінансової підтримки від держави.

Комісія також заявила, що розслідуватиме "критичну ситуацію з тарифоутворенням, яка могла виникнути в результаті дій посадових осіб "Нафтогазу".

Строк повноважень комісії - один рік. Комісію очолить народний депутат Іван Крулько (фракція "Батьківщина"). Звіт комісії має бути заслуханий на засіданні Верховної Ради не пізніше ніж через півроку.

Раніше в тексті новини повідомлялося, що ТСК торкнеться перевірки Держаудитслужби. ЕП просить вибачення у читачів.

Нагадуємо:

6 жовтня ЕП опублікувала матеріал "Мінус" 75 мільярдів: що показав аудит "Нафтогазу" і хто понесе покарання", в якому йдеться про фінансові порушення та недоліки у роботі НАК "Нафтогаз України", виявлені Державною аудиторською службою під час проведення ревізії за період з 1 жовтня 2018 року по 31 грудня 2019 року.

Пізніше фінансовий директор "Нафтогазу" Петер ван Дріл написав в колонці на Liga.net, що "останній шторм у ЗМІ про "втрати бюджету", нібито спричинені НАК Нафтогаз, виявився абсолютно штучним".

Петер ван Дріл також прокоментував наведену в статті ЕП інформацію і зазначив, що державні аудитори при перевірці деяких фактів "не розуміли стандартів звітності".

Згодом ЕП отримала лист, в якому голова Державної аудиторської служби Геннадій Пліс направив до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля результати ревізії діяльності НАК "Нафтогаз України" за період з 1 жовтня 2018 року по 31 грудня 2019 року.

Офіс великих платників податків ДФС засекретив результати аудиту "Нафтогазу", оскільки матеріали ревізії діяльності компанії є даними досудового розслідування.

Держаудитслужба за результатами перевірки НАК "Нафтогаз" виявила порушення, які, на переконання аудиторів, призвели до втрати державою 75 млрд грн. Враховуючи суспільний резонанс після публікації окремих висновків аудиту, ЕП опублікувала усі наявні в розпорядженні редакції документи, які стосуються ревізії.

Рекомендуємо почитати: "Мінус" 75 мільярдів: що показав аудит "Нафтогазу" і хто понесе покарання

Той самий секретний аудит "Нафтогазу": висновки аудиторів та заперечення НАКу. Документи

10 відповідей на 10 зауважень: що не так із зауваженнями державних аудиторів

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: