"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вперше після санкцій Іран відправив нафтотанкери в Європу

Неділя, 29 січня 2017, 11:31

Два іранських нафтових супертанкера, що належать Національній іранській танкерній компанії (NITC), попрямували в найбільший торговий порт Європи Роттердам вперше після зняття санкцій з ісламської республіки в січні минулого року.

Про це повідомили джерела в галузі, пише Reuters.

За даними системи спостереження за суднами в терміналі Reuters, супертанкери Snow і Huge з 4 мільйонами барелів нафти покинули термінал в порту Харк та тримають курс на Роттердам.

До сьогоднішнього дня європейські покупці іранської нафти воліли фрахтувати судна інших компаній.

Реклама:

Очевидно, що Іран крок за кроком долає перешкоди на шляху до відновлення частки ринку, втраченої в період дії західних санкцій.

В період дії санкцій міжнародні страхові компанії неохоче співпрацювали з Іраном, через що експорт нафти з нього скоротився до рекордно низької позначки в 1 мільйон барелів на добу. Досанкційний обсяг поставок нафти з Ірану становив 3 мільйони барелів на добу.

Ускладнювали роботу NITC і труднощі з отриманням міжнародного сертифікату для іранських суден, що відкриває доступ до більшості світових портів.

Але нещодавно глобальні страховики морських вантажоперевезень уклали угоду, що виключає з роботи з Іраном перестраховиків з США, що дозволить забезпечити майже повне страхове покриття експортних поставок іранської нафти і приверне в порт країни нових судновласників.

Угода набуває чинності з 20 лютого.

Те, що іранські судна відпливли в порт Роттердама, ймовірно, говорить про те, що Тегерану, який планує наростити поставки високосірчистої нафти в Європу, буде простіше боротися за частку ринку в регіоні, враховуючи недавнє рішення країн-членів Організації країн-нафтоекспортерів (ОПЕК) скоротити видобуток.

При цьому скорочення поставок ОПЕК в основному торкнеться Європи і США, меншою мірою – Азії, так як здобувачі не хочуть поступатися частою ринку в регіоні, де їх позиції вже тіснить важка нафта з США.

Іран, у свою чергу, не забув скористатися винятком з пакту ОПЕК і на початку січня продав понад 13 мільйонів барелів нафти, що зберігається в морських танкерах.

За словами джерела, кількість танкерів з непроданою іранською нафтою на цьому тижні скоротилася до 11 проти 14 на початку січня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: