На приватні компанії припадає 20% від усього видобутого в Україні газу - ЗМІ

Неділя, 17 липня 2016, 17:26

За перші шість місяців поточного року приватні компанії видобули понад 2 млрд кубометрів газу, або 20% всього видобутого в Україні газу.

Це найвищий показник за всю історію, пише ZN.UA.

Як пише видання, з 2012 року частка незалежних компаній в загальному видобутку збільшилася в два рази, з 10 до 20%. І це не враховуючи газу, видобутого в рамках договорів спільної діяльності "Укргазвидобування", а це ще 500 млн кубометрів, або 5% загальнодержавного видобутку.

Сьогодні видобуток газу в Україні здійснюють майже 50 приватних компаній і підприємств, але більшість з них - малі або навіть дрібні, у яких по одній-дві свердловини.

Реклама:

На загальному тлі виділяються дві найбільші компанії - "Нафтогазвидобування" (входить в структуру ДТЕК Ріната Ахметова) і Burisma Holdings (об'єднує шість видобувних компаній, найбільша з яких "Еско-Північ", групу пов'язують зі Злочевським). На них припадає дві третини всієї приватного видобутку газу.

Більш того, ці дві компанії забезпечують весь приріст видобутку газу в країні.

"Нафтогазвидобування" за шість місяців видобула 780 млн кубометрів, що на 230 млн (41%) більше, ніж за відповідний період минулого року. Разом з тим починаючи з березня видобуток газу стабілізувалася на рівні 4,3-4,4 млн кубометрів на добу.

Досить амбітні плани у Burisma Holdings, з початку року видобуток становить 540 млн кубометрів, приріст - 11%, а до кінця року обіцяють наростити видобуток на 50%. Недавно компанія закупила новий флот для проведення операцій по гідророзриву пласта. У цьому році в планах - пробурити 20 нових свердловин.

Нагадаємо, найбільша в Україні газовидобувна компанія за п'ять місяців 2016 року видобула 6 119,5 млн м куб газу, що на 0,4% або 25 млн м куб більше ніж за аналогічний період 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: