ICU погіршила прогноз зростання ВВП з 2,6% до 2,1% в 2016 році

Середа, 18 травня 2016, 15:04

Група ICU скоригувала прогноз приросту реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2016 році з 2,6% до 2,1%.

Про це йдеться в травневому макроекономічному звіті групи.

"Ми трохи скорегували наш прогноз через сукупність факторів, які стримували зростання економіки на початку року: дуже консервативна фіскальна політика, стагнація широкої грошової пропозиції і низький попит на український експорт. У той же час ми оптимістично оцінюємо подальші перспективи зростання економіки України", - сказав керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен.

За його словами, з другого кварталу економіка почала відновлюватися більш високими темпами.

Реклама:

"Це поки не дуже помітно звичайним громадянам, але ключові макропоказники свідчать про це. Економічне зростання за підсумками року буде вище, ніж його очікують на рівні уряду і НБУ. У нашого оптимістичного прогнозу є підстави", - зазначив він.

За прогнозами ICU, одним з факторів прискорення зростання економіки України у другому кварталі буде збільшення державних витрат.

У макроекономічному звіті групи ICU також зазначається, що слідом за державним, почнеться пожвавлення і в приватному секторі економіки.

"Слідом за зниженням інфляції буде поступово пом'якшуватися і монетарна політика. Зокрема, НБУ почав знижувати облікову ставку і цей процес продовжиться в нинішньому році, що в підсумку підштовхне до поступового зниження процентних ставок за кредитами. Таким чином, кредити стануть доступніші, і ми очікуємо, що з другого півріччя сукупний кредитний потік банків (різниця між видачею кредитів і їх погашенням) буде позитивним", - сказав Вальчишен.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!