Порошенко ветував збільшення мита на експорт лому чорних металів

Субота, 14 травня 2016, 14:55

Президент України Петро Порошенко ветував закон, що передбачає збільшення строком на 3 роки мита на експорт лому чорних металів з 10 до 30 євро за тонну.

Про це сказано в повідомленні глави держави.

Глава держави наголосив, що взяв до уваги пропозиції Кабміну, який за Конституцією України організовує і забезпечує здійснення зовнішньоекономічної діяльності України, митної справи і повернув цей закон для повторного розгляду Верховною Радою зі своїми пропозиціями.

Як відомо, закон був прийнятий Радою 21 квітня 2016 року.

Реклама:

Президент зазначає, що законом встановлюються тимчасово, строком на три роки з дня набрання ним чинності, ставки вивізного (експортного) мита на товари, зазначені в пункті 1 Закону "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів" у розмірі 30 євро за 1 тонну.

Цим положенням фактично втричі підвищується чинна ставка на відходи та брухт чорних металів, що зараз має становити 10 євро за 1 тонну згідно із законом "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів" та міжнародними зобов'язаннями України.

Тож вказане положення Закону порушує міжнародні зобов'язання України як члена Світової організації торгівлі.

Президент зазначає, що у зв'язку з цим застосування підвищеної ставки вивізного мита на відходи та брухт чорних металів протягом трьох років, як це пропонується Законом, не може бути підтримано.

Глава держави також наголосив на необхідності зважати на ситуацію, що склалась із обсягами заготівлі та експорту брухту чорних металів в умовах тимчасової окупації Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Збільшення експорту брухту чорних металів на фоні зменшення обсягів інвестицій в оновлення основних фондів підприємств та падіння обсягів заготівлі брухту призводить до різкого скорочення запасів чорних металів та дефіциту брухту в державі, особливо протягом останніх двох років.

Наявність же таких запасів має стратегічне значення для металургійної галузі України, зазначив Президент.

З огляду на викладене, Глава держави запропонував парламенту викласти назву Закону у новій редакції: "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку".

Крім того, пропонується доповнити статтю 13 Закону "Про зовнішньоекономічну діяльність" новою частиною, згідно якої експортні операції з металобрухтом здійснюються відповідно до цього Закону з урахуванням особливостей, визначених Законами "Про металобрухт" та "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів".

Президент також запропонував встановити тимчасово, строком на один календарний рік з дня набрання чинності цим законом, ставки вивізного (експортного) мита на товари, зазначені в пункті 1 Закону "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів" - 30 євро за 1 тонну.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: