У США скорочують видобуток сланцевої нафти через низькі ціни

Вівторок, 1 березня 2016, 12:45

Американські компанії-виробники сланцевої нафти Continental Resources Inc., Devon Energy Corp. і Marathon Oil Corp. заявили, що планують скоротити видобуток в 2016 році приблизно на 10% в порівнянні з минулим роком.

Про це з посиланням на The Wall Street Journal пише РБК.

Компанія EOG Resources Inc. також приєдналася до цієї ініціативи і повідомила, що планує скоротити видобуток на 5%.

Як зазначає The Wall Street Journal, поведінка компаній різко контрастує з торішньої ситуацією, коли вони не стали скорочувати видобуток навіть при падінні вартості нафти з майже 100 доларів за барель до 30 доларів.

Реклама:

В цьому році компанії вирішили скоротити витрати, що виросли на тлі затоварення ринку і падіння нафтових цін, що і привело до рішення про скорочення видобутку, пише WSJ.

Одним із способів скорочення видобутку стане тимчасове припинення роботи вже пробурених свердловин. Ця тенденція призведе до появи великої кількості нафтових і газових свердловин, які будуть готові до запуску, якщо ціни на вуглеводні знову виростуть, відзначає видання.

І Continental Resources Inc., і її конкурент, компанія Whiting Petroleum Corp., найбільший виробник сланцевої нафти в Північній Дакоті, заявили, що вони скоротять видобуток з нових свердловин в цьому штаті в 2016 році.

Continental Resources Inc. все ще планує пробурити кілька нових свердловин, але не буде починати видобуток з більшої частини з них в цьому році. У компанії стверджують, що в цьому році в Північній Дакоті буде 195 пробурених, але недіючих свердловин. У Whiting Petroleum Corp. заявили, що у них таких свердловин до кінця року буде 73.

За прогнозом консалтингової фірми IHS, на який посилається WSJ, видобуток нафти в США може скоротитися більш ніж з 9 млн барелів на день до всього лише 8,3 млн барелів на день до літа цього року.

Якщо це падіння дійсно станеться, це може підвищити ціни на нафту назад до 40 доларів за барель, прогнозує IHS. Один з ризиків, однак, полягає в тому, що при зростанні цін у ряду виробників може виникнути спокуса збільшити видобуток, що знову призведе до падіння цін.

Такий же сценарій стався навесні минулого року, коли ціни підскочили до 60 доларів за барель, стимулювавши виробників до гонки за освоєння нафтових родовищ і нових свердловин.

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!