ЄС відкрив квоту для українських виробників борошна

Четвер, 4 лютого 2016, 14:57

Українські мірошники отримали першу окрему від зернотрейдерів квоту Європейського Союзу.

Про це повідомив директор об'єднання "Борошномели України" Родіон Рибчинський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Вчора вперше українське підприємство отримало квоту на експорт борошна офіційно без мита в ЄС, обсяг 5 тисяч тонн", - повідомив він.

Рибчинський пояснив, що існує загальна квота на постачання пшениці і пшеничного борошна в ЄС обсягом 900 тис. тонн, яку зернотрейдери вибирали до середини літа без борошномелів.

Реклама:

До 2016 року поставки борошна в Європу практично не здійснювалися.

"Був певний механізм роботи, кілька підприємств відпрацювали технологічні, логістичні процеси і вже в цьому році отримали перші квоти... Зараз проходить такий же процес отримання квоти приблизно ще на 15-17 тис. тонн ще трьома підприємствами. Ми хочемо вийти на те, щоб мірошники мали окрему квоту по борошну", - зазначив він.

За його словами, незважаючи на скорочення виробництва борошна в 2015 році на 24% обсяги експорту зростають.

Так, якщо в 2014 році було експортовано 245 тис. тонн борошна, по в 2015 році експорт борошна становив 304,5 тис. тонн на суму 70 млн доларів.

"Це вагомий обсяг, але він на жаль практично дорівнює рівню 2014года через те що світові ціни на борошно знизилися. Загальна середня ціна експортних контрактів скоротилася на 20% щодо 2014 року", - сказав Рибчинський.

Найбільші імпортери українського борошна Китай, КНДР (через Китай), Ізраїль, Молдова, Індонезія, Палестина, республіка Корея, Сирія, Панама, Філіппіни.

"Якщо Ізраїль і Молдова, постійні імпортери українського борошна, то КНДР, Панама, Філіппіни, Індонезія значно збільшують експорт, в 1,5-2 рази відносно 2014 року", - додав він.

Директор "Борошномелів України" зазначив, що в 2014 році Україна експортувала борошно в 44 країни, в 2015 - 69 країн.

Як повідомлялося, у 2015 році рівень вибірки річних квот на поставки до ЄС за багатьма позиціями або залишився нульовим, або не перевищував 10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: