Аналітики назвали критичну вартість нафти для Росії

Середа, 13 січня 2016, 11:09

Ціна 15 доларів за барель нафти є критичною для російських нафтових компаній.

Про це в матеріалі "РБК" заявив аналітик "Ренесанс Капіталу" Ільдар Давлетшін.

Найбільші нафтові компанії залишаться беззбитковими і при ціні $15 за барель, але доходи бюджету в разі досягнення цього порогу впадуть на порядок: при ціні $15 і нижче ставки податку на видобуток корисних копалин (ПВКК) і експортного мита автоматично обнуляються, вважає він.

За оцінками Давлетшина, у разі обнулення ставок ПВКК і експортного мита загальні доходи бюджету в рублях знизяться вдвічі, у валюті - ще більше.

"Держава не зможе цього допустити, а значить, при ціні в $15 за барель податкове навантаження на компанії буде тим чи іншим чином збільшено, і тоді рівень беззбиткової ціни для нафтовиків підвищиться", - говорить експерт.

За його словами, Мінфін Росії вже запропонував вилучити у нафтовиків 200 млрд руб. "девальваційного" прибутку в 2016 році, щоб залатати дірки в бюджеті.

"Чиновники міністерства тоді говорили, що це одноразовий крок, але міністр енергетики Олександр Новак в грудні називав нові податкові вилучення головним ризиком для нафтовидобутку в Росії", - пише РБК.

За словами експерта російського Мінфіну Олександра Саковича, при ціні $15 за барель російські нафтові компанії будуть змушені скорочувати видобуток.

Нагадаємо, станом на 07.39 вартість березневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent знижувалася на 0,62% - до 31,20 долара за барель.

Ціна лютневих ф'ючерсів на нафту марки WTI піднімалася на 1,20% - до 30,80 долара за барель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!