Співпраця України з МВФ продовжиться лише після прийняття бюджету

П'ятниця, 4 грудня 2015, 18:00

Продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом можливо виключно за умови прийняття збалансованого бюджету на наступний рік, при цьому підготовлені Міністерством фінансів проекти держбюджету та податкової реформи відповідають цим вимогам та узгоджені фондом.

Про це повідомив журналістам заступник міністра фінансів України Артем Шевальов, передає УНІАН.

Він нагадав, що проект бюджету, оприлюднений Мінфіном на початку цього тижня, базується на новому податковому законодавстві, розробленому Міністерством фінансів, і саме ці проекти обговорювалися з представниками Міжнародного валютного фонду.

"Ми відкриті для дискусії, але виходимо з тих міркувань, що бюджет має бути збалансованим. І ми маємо виходити з сьогоднішніх економічних реалій. Для нас той факт, щоб Україна продовжила співпрацювати з Міжнародним валютним фондом, є абсолютно принциповим. Продовження цієї співпраці можливо виключно за умови прийняття збалансованого бюджету", - сказав Шевальов.

Реклама:

При цьому він підкреслив, що бюджет необхідно прийняти до Нового року, щоб забезпечити фіскальну дисципліну і не приймати поспішних рішень на початку наступного року, а також не порушити ледве досягнуту макростабілізацію в країні.

Шевальов пояснив затримку подачі бюджету тривалою і копіткою роботою з міністерствами і відомствами щодо скорочення витратних статей для приведення дефіциту у відповідність з вимогами МВФ, тобто до 3,7% ВВП, а проект Податкового кодексу, запевнив заступник голови Мінфіну, буде зареєстрований у парламенті після досягнення компромісу між парламентськими фракціями з бюджету, оскільки в процесі переговорів деякі статті, можливо, доведеться відкоригувати.

"Позиція МВФ дуже проста - вони хочуть збалансований, фіскально відповідальний бюджет. У них немає принципової позиції щодо того, якою повинна бути податкова реформа. Вони просто бачать, що ті пропозиції по податковій реформі, які підготувало Міністерство фінансів, як раз забезпечують потрібну фіскальну відповідальність і збалансованість бюджету", - резюмував Шевальов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!