НБУ розширив перелік операцій з депозитними сертифікатами

П'ятниця, 4 грудня 2015, 11:21

Національний банк України консолідував в єдиному документі порядок обліку депозитних сертифікатів та проведення всіх видів операцій з ними на первинному і вторинному ринках.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як зазначається, також постановою визначено порядок укладання договорів про розрахунки за операціями з біржами, описано регламент роботи в Системі СЕРТИФ.

"В цьому ж документі врегульовано взаємодію Національного банку і комерційних банків під час купівлі-продажу депозитних сертифікатів на первинному та вторинному ринках та під час надання кредитів банкам під заставу цих інструментів", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Водночас цією Постановою регулятор на прохання банків запровадив два нові види операцій з депозитними сертифікатами на вторинному ринку.

По-перше, відтепер банки можуть здійснювати на біржах операції репо з переходом прав власності на депозитні сертифікати з розрахунками за принципом "поставка проти оплати". Досі не існувало можливості здійснювати операцій репо з цими інструментами.

По-друге, банки можуть купувати та продавати депозитні сертифікати на позабіржовому ринку не лише за принципом "поставка без оплати", а й за принципом "поставка проти оплати". Це посилить надійність розрахунків між банками на позабіржовому ринку.

Загалом даний документ робить операції з депозитними сертифікатами більш прозорими та дає змогу регулятору більш ефективно використовувати ці інструменти для регулювання грошово-кредитного ринку та ліквідності банків.

Також розширення спектру операцій дозволить збільшити можливості банків по використанню депозитних сертифікатів на вторинному ринку для управління власною ліквідністю.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!