Фірташа підозрюють у привласненні кредиту НБУ на 5 мільярдів

Середа, 2 грудня 2015, 12:25

Нацполіцією розпочато провадження за фактом звернення НБУ про неповернення кредиту рефінансування банку "Надра" у розмірі 5 мільярдів гривень, отриманих під особисту гарантію Дмитра Фірташа.

Про це повідомив глава МВС України Арсен Аваков, зазначає прес-служба МВД.

За його словами, Фірташ обґрунтовано підозрюється в тому, що маніпулюючи особистою гарантією на суму до 5 млрд гривень, він організував отримання кредиту НБУ для рефінансування банку "Надра", але не забезпечив використання цих коштів на стабілізацію ситуації, а навпаки – вивів їх на пов'язані з ним компанії.

Аваков також повідомив, що в результаті цих дій банк "Надра" повернув НБУ кредит рефінансування, а Фірташ не здійснив виплат по гарантії.

Реклама:

Тим самим Національному банку було завдано прямої шкоди. Ці ж дії призвели до неплатоспроможності банку і втрати накопичень десятками тисяч громадян України.

"У рамках цього провадження МВС і Національна поліція України домовилася з ФБР США, у рамках міжнародного правового доручення, щодо залучення експертів ФБР до роботи над матеріалами справи, оскільки низка сумнівних фінансових операцій проводилася з використанням банків США", – зазначив глава МВС.

За його словами, Фірташ та пов'язані з ним особи підозрюються у скоєнні злочинів за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. За такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Нагадаємо, що Національна поліція вже розслідує два кримінальних провадження, безпосередньо пов'язаних з Фірташем: відносно групи компаній ОЅТСНЕМ і колишніх керівників НАК "Нафтогаз України".

Збитки, завдані державі, становлять кілька мільярдів гривень.

Нещодавно глава МВС України Арсен Аваков повідомляв, що після прибуття в Україну Дмитра Фірташа буде затримано за запитом Міністерства юстиції США.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: