Україна опустилася на 21 позицію в рейтингу бюджетної прозорості

Четвер, 24 вересня 2015, 20:18

В оновленому Рейтингу бюджетної прозорості від всесвітньої мережі International Budget Україна опустилася на 56 місце зі 102 країн, що беруть участь у рейтингу.

Про це йдеться у прес-релізі Центру політичних студій та аналітики.

В порівнянні з попереднім рейтингом, що був опублікований у 2013 році, Україна опустилася на 21 позицію вниз, набравши 46 балів зі 100 у зведеному індексі прозорості бюджетів.

Інформація, яка використовувалася для укладання рейтингу, була зібрана протягом 2013-першого півріччя 2014 року. Проте, як зазначають експерти, з того часу радикальних покращень у сфері бюджетної прозорості поки не відбулось.

Реклама:

"Україна продемонструвала карколомне падіння - за 4 роки ми опустилися з 19 місця на 56, опинившись між Малайзією та Беніном", - стверджує експерт International Budget Partnership в Україні Володимир Тарнай.

"Мені б хотілося списати усі проблеми на дії попередньої влади, але інформація про бюджет та його використання все ще лишається в гострому дефіциті", - додав він.

Як слідує з рейтингу, найбільша проблема бюджетування в Україні - уряд не дає громадськості достатньо можливостей для участі у бюджетному процесі. За цим показником експерти оцінили старання України лише на 23 бали зі 100.

Очолила рейтинг Нова Зеландія, що набрала 88 балів зі 100. Росія посіла 11 місце, Польща - 22, Румунія - 9, Грузія - 16. Попереду України у рейтингу бюджетної прозорості також опинилися такі країни як Танзанія, Намібія, Нікарагуа, Ботсвана тощо.

International Budget Partnership - міжнародна мережа організацій, що займаються питаннями бюджетної прозорості. З 2009-го року мережа випускає рейтинг бюджетної прозорості Open Budget Survey.

Дослідження складалося з 140 фактичних питань, які оцінюють 3 критерії бюджетної звітності: прозорість бюджету, можливості для участі громадськості у бюджетних процесах і перевірка впливу законодавчого органу і вищого органу аудиту кожної країни.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!