Україна може заощадити 15,3 мільярда без списання основного боргу - Moody's

Вівторок, 23 червня 2015, 12:33

Україна може заощадити 15,3 млрд доларів на виплатах за держоблігаціями без списання частини основного боргу, якого домагається уряд в рамках переговорів з міжнародними кредиторами.

Про це заявила старший віце-президент рейтингового агентства Moody's Investors Service Крістін Ліндоу в інтерв'ю агентству Bloomberg, пише "Інтерфакс-Україна".

Провал переговорів, які йдуть дуже напружено, а також можливе введення мораторію на виплати за зовнішнім боргом будуть мати довгострокові негативні наслідки для України як для емітента, сказала вона.

При відмові від виплат за бондами Україна не відразу зможе повернутися на міжнародний ринок капіталу, вважають в Moody's.

Реклама:

Україна намагається реструктурувати держборг на 19 млрд доларів, щоб отримати антикризовий кредит МВФ. Переговори зайшли в глухий кут - на думку кредиторів, списання частини номінальної вартості боргу, на якому наполягає уряд України, не є необхідною умовою для МВФ.

"Існує безліч різних способів заощадити 15 млрд доларів і без списання, - сказала Ліндоу. - Зниження боргового навантаження можна добитися по-іншому, зокрема, за рахунок значного скорочення купона, тривалої відстрочки".

За словами Ліндоу, рейтингове агентство буде вважати, що Україна перебуває у стані дефолту навіть у разі часткового списання, "оскільки уряд не зможе розплатитися за зобов'язаннями без реструктуризації, яку ми називаємо обміном в стресових умовах (distressed exchange)", або еквівалентом дефолту.

Нагадаємо, Moody's очікує скорочення ВВП України на 7,5% в 2015 році і на 2% в 2016 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: