Саудівська Аравія вважає, що її нафтова стратегія спрацювала

Четвер, 14 травня 2015, 17:44

Влада Саудівської Аравії вважає, що її стратегія з витіснення з ринку конкурентів з більш високою собівартістю видобутку, зокрема американських сланцевих видобувачів, приносить успіх.

Про це пише Financial Times з посиланням на чиновника в Ер-Ріяді, який поділився з газетою баченням стратегії країни на нафтовому ринку.

Поки компанії в інших країнах оголошують про скорочення витрат і інвестицій, саудівці, які витрачають на видобуток бареля менше 10 доларів, збільшили її в квітні до рекордних 10,3 млн барелів на день, зазначає газета.

А за даними нафтосервісної компанії Baker Hughes, минулого місяця в країні працювала 81 нафтова бурова установка (теж рекордний показник) проти 66 в кінці 2014 року і 60 роком раніше.

Реклама:

"Немає ніяких сумнівів, падіння цін на нафту в останні кілька місяців відвернуло інвесторів від дорогої нафти, включаючи сланцеву в США, глибоководне буріння і важку нафту", - сказав чиновник.

У експертів Міжнародного енергетичного агентства далеко не такий однозначний погляд на ситуацію. В опублікованому в середу щомісячному звіті вони наводять свідчення які підтверджують думку саудівців, так і спростовують їх.

"Передчасно припускати, що ОПЕК виграла боротьбу за частку ринку. Швидше, ця боротьба тільки почалася", - йдеться у доповіді МЕА.

Скорочення числа бурових установок в США з історичного максимуму в жовтні минулого року на 60% вдарило по нафтовидобутку в США, "фактично поклавши край багаторічному періоду її збільшення", відзначили експерти МЕА.

Разом з тим світова пропозиція нафти продовжує зростати, причому видобуток не зменшується навіть на високозатратних родовищах, наприклад в Бразилії, яка в цілому збільшила нафтовидобуток в I кварталі на 17%.

А Росія завдяки податковому режиму і падінню у компаній в результаті девальвації рубля витрат у доларовому вираженні збільшила добовий видобуток в квітні на 185 тисяч барелів у порівнянні з квітнем 2014 року.

Крім того, виробничі потужності та обсяги видобутку активно нарощують інші країни ОПЕК, такі як Іран, Ірак, Кувейт, ОАЕ.

Однак в Ер-Ріяді сповнені рішучості зберегти домінуючу позицію країни на світовому ринку енергоресурсів, незважаючи на жорсткість конкуренції як усередині ОПЕК, так і за її межами, а також зростання альтернативних джерел енергії.

"Саудівська Аравія хоче продовжити нафтову еру. Ми хочемо, щоб нафта продовжувала використовуватися в якості основного джерела енергії і щоб ми були провідним виробником цієї енергії", - сказав саудівський чиновник.

Він також вважає, що ціна нафти досягла дна. Вартість бареля нафти Brent впала з 115 доларів минулого червні до 45 доларів у січні цього року, потім вона відновилася до початку травня майже до 70 доларів, а в четвер о 14.30 становила 67,1 долара.

Ведомости

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!