Думка експерта: Росіяни зможуть купувати українські держактиви

Вівторок, 21 квітня 2015, 10:28

Заборона продажу українських підприємств покупцям з держави-агресора залишає чимало лазівок для російських компаній, що бажають зайти на український ринок. 

Про це заявила експерт з питань управління об'єктами державної власності Інституту суспільних досліджень Ірина Ратинська.

"Ініціативу Уряду можна лише вітати, законодавче закріплення  заборони бути покупцями об’єктів приватизації юридичним та фізичним особам держави-агресора має важливе політичне та економічне значення. Головне, щоб  ця норма не стала простою формальністю. На жаль, ні існуючі, ні запропоновані Кабміном захисні механізми можуть не досягти бажаної мети", - сказала вона.

Не варто чекати, що росіяни будуть брати участь у приватизації українських підприємств напряму, вони будуть використовувати обхідні шляхи, звертає увагу експерт.

Реклама:

За словами експерта, наприклад, можна згадати компанію ТОВ "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна", яка у результаті приватизації стала власником контрольних пакетів акцій декількох українських обленерго.

Незважаючи на те, що єдиним її засновником є зареєстрована в Нідерландах компанія з обмеженою відповідальністю "ВС Енерджі Інтернейшнл Н.В.", більшість аналітиків пов’язують її з російським капіталом, зазначаэ Ратинська.

Крім цього, за словами експерта, в документі не визначені механізми захисту від  перепродажу українських компаній на вторинному ринку покупцям з держави-агресора.

"Можна побудувати цілий ланцюжок, в результаті якого не буде зрозуміло, хто є кінцевим покупцем. І все це у рамках чинного законодавства, що в майбутньому майже унеможливлює судове оскарження таких угод. Діючі захисні механізми для цього залишають чимало лазівок. Якщо у нас і досі не знайшли спосіб захищатися від неефективного приватного власника, про яку дієву заборону для інвесторів з країни-агресора можна говорити?", - підкреслює експерт.

За її словами, не слід забувати, що  під час приватизації деякі "інвестори" часто купували наші підприємства не для їх розвитку, а з метою придушення конкурентів чи навіть просто, щоб порізати на метал і вивезти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!