"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд вшосте подовжить надзвичайний стан в енергетиці

Вівторок, 31 березня 2015, 17:41

Уряд України схвалить пропозицію Міненерговугілля про введення в шостий раз надзвичайних заходів на електроенергетичному ринку строком на один місяць, однак вимагає від відомства навести порядок на ринку.

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк відкриваючи засідання Кабінету міністрів у Києві у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я вкрай незадоволений: продовження надзвичайного стану відображає реальний стан в енергетичному секторі. 2,5 млрд уже неплатежів, повний бардак в розрахунках з підприємствами електроенергетики. Угля, як завжди, вже немає", - сказав прем'єр.

Як повідомлялося, Кабмін постановою №372 від 13 серпня 2014 року затвердив порядок прийняття тимчасових надзвичайних заходів щодо подолання наслідків тривалого порушення нормальної роботи ринку електроенергії, а розпорядженням №764 від того ж числа вперше затвердив необхідність вжиття таких заходів.

Реклама:

Згодом такі заходи продовжувалися розпорядженнями від 1 жовтня, 7 листопада, 8 грудня 2014 року, 14 січня і 25 лютого 2015 року.

Цей режим дає додаткові можливості Нацкомісії регулювання електроенергетики і комунальних послуг при встановленні тарифів та проведенні розрахунків, а для оператора енергосистеми "Укренерго" - при виконанні технічних функцій з передачі та використання енергопотужностей.

Тимчасові надзвичайні заходи можуть застосовуватися на період, що не перевищує один місяць. При цьому Кабмін має право прийняти рішення про продовження терміну дії прийнятих тимчасових надзвичайних заходів, але не більше ніж на один місяць.

Зокрема, на період застосування відповідних заходів, суб'єкти електроенергетики незалежно від форми власності зобов'язані діяти у відповідності зі стандартами операційної безпеки функціонування об'єднаної енергетичної системи та оперативних команд і розпоряджень держпідприємства "НЕК "Укренерго".

Необхідність прийняття відповідних заходів виникла в результаті бойових дій на Донбасі, які потягли за собою зниження видобутку вугілля та його постачання на електростанції, які є основними споживачами вугільної продукції, що призвело до дефіциту потужностей в енергосистемі.

мощностей в энергосистеме.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: