"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аграрна держкомпанія злила зайві 162 мільйони донецьким страховикам

Четвер, 19 березня 2015, 10:49

Господарський суд Запорізької області вирішив стягнути з ПрАТ "Страхова компанія "Гарант Престиж" 162,32 млн гривень на користь ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України".

Про це йдеться в рішенні суду від 4 березня, пишуть "Наші гроші".

У квітні 2014 року Державна фінансова інспекція за дорученням прем’єр-міністра Арсенія Яценюка провела перевірку Державної продовольчо-зернової корпорації України та її 53 філій за 2013 - останній звітній місяць 2014 року.

Виявлено, що держкорпорація страхувала зерно від вогневих ризиків та стихійних явищ за ставкою 4,62% річних. За період 20 травня 2013 року по 7 березня 2014 року страхувальнику компанії "Гарант Престиж" перераховано 177,08 млн гривень.

Реклама:

При цьому з’ясовано, що 162,32 млн гривень держкорпорація переплатила, оскільки страхова компанія неправильно порахувала розмір щомісячного страхового платежу. Переплата мала місце, оскільки платежі розраховувалися щомісячно із застосуванням повної річної ставки страхового платежу, а не 1/12 річної ставки, без достатньої правової підстави та в порушення умов договору.

Також у січні цього року генпрокуратура повідомила про підозру і оголосила в розшук колишніх очільників ДПЗКУ які "діючи за попередньою змовою з керівником одного з ПрАТ, шляхом підроблення офіційних документів, заволоділи грошовими коштами у сумі 177 млн гривень".

Це порушення було зафксоване ревізорами Держфінінспекції у липні 2014 року, вже після повного виконання угоди. Однак Мінагро почало дії з цього приводу лише у грудні.

На момент здійснення оборудки ДПЗКУ очолював Ігор Якубович, який представляв угрупування колишнього міністра АПК Миколи Присяжнюка. Після Майдану його замінив Петро Вовчук, який за часів Януковича так само працював у структурі ДПЗКУ.

ПрАТ "Страхова компанія "Гарант Престиж" зареєстроване в місті Донецьк, що наразі окуповане проросійськими терористами.

Акціонерами компанії "Гарант Престиж" з пакетами по 25% є ТОВ "Реарпром" Дмитра Шведа, ТОВ ТК "Донрибкомбінат" Романа Філатова і ТОВ "Себекет, зареєстроване на Тетяну Соколову і кіпрську компанію "Целерон Менеджмент Лімітед". Засновником "Целерон Менеджмент Лімітед" значиться Natalia Demetriou.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: